Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По-малко от година след създаването на т.нар. Надзорен съвет - група външни експерти, които да модерират модераторите - социалната мрежа Facebook не може да насмогва с препоръките му, съобщава Engadget.

Хората на Зукърбърг признават, че трябва да се промени процеса, по който работи Съвета, защото "темпото и обемът на препоръките не ни позволяват достатъчно време за първоначална оценка и изпълнение".

Надзорния съвет първоначално можеше да разглежда само случаи на премахнати от модератори постове. От май месец тази година може да разглежда и обжалвания по отказ да бъде изтрит даден пост. Самият съвет е съставен от Зукърбърг и екипът му, но само от хора, които не са свързани с компанията.

Освен конкретни обжалвания по постове, наблюдателите можеха да отправят и по-широкоспектърни препоръки за конкретни политики. Те например бяха критични към блокирането на бившият американски президент Доналд Тръмп в платформата, най-вече защото липсват ясни правила за това как се третират постове на политици, които нарушават правилата. До тогава подходът беше профилите на най-големите политици да са почти неприкосновени - и по всичко изглежда, че това правило се наруши само заради Тръмп.

"Повечето от препоръките се нуждаят от поне дузина специалисти, които да преценят приложимостта им, и ние не можем да ги възприемем бързо в рамките на 30 дни", пише в доклада на Facebook. 

Не е ясно какви промени иска Зукърбърг, а и от самия Борд нямат представа, или поне не разкриват пред Engadget какво знаят.

Компанията представи Надзорния съвет като опит да си създаде независим контролен орган - но според много анализатори това е PR подход, който да облекчи натиска върху Facebook за по-честно и адекватно модериране. 

Членовете на съвета обаче изненадаха на няколко пъти с критики към платформата, което може би ще доведе до ограничаване на и без това малкото им възможности да влияят на Facebook.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.