Приблизително 6 милиона туристи и парижани са посетили опакованата Триумфална арка в Париж. Инсталацията, чието разглобяване започна в началото на октомври, бе мечтаният проект на Кристо, който неговият племенник – Владимир Явашев, осъществи година след смъртта му.

Приходите за Париж се изчисляват на около 235 милиона евро.

Данните за броя посетители на опакования монумент са на Paris Convention And Visitors Bureau – организация, чиято дейност е свързана с популяризирането на френската столица като туристическа дестинация.

От тях става ясно, че благодарение на проекта на Кристо и Жан-Клод, за 16 дни Триумфалната арка е привлякла 4 пъти повече туристи, отколкото традиционно за цяла година.

Припомняме, че монументът е посветен на французите, жертвали живота си за независимостта на родината си. За негова рождена година се приема 1836. Триумфалната арка е разположена в центъра на площад „Шарл дьо Гол“.

Опакованата в продължение на 16 дни Триумфална арка е привлякла почти 6 милиона души, а други около 685 милиона по света са следили проекта на Кристо и Жан-Клод по различни медии.

Това се казва в съвместно съобщение на организаторите на L'Arc de Triomphe, Wrapped, Paris (1961-2021) от 18 септември до 3 октомври в Париж.

Творбата бе достъпна без ограничения, билети или резервации и дори почитатели и любопитни бяха призовани да докоснат материята и въжетата, с които бе опакован един от най-големите символи на Франция и Европа.

Ан Идалго, кмет на френската столица, коментира, че произведението на Кристо и съпругата му е предизвикало "изключителен ентусиазъм" и това е "голяма почит към тези творци, които с техния малко луд проект, зарадваха всички, които обичат Париж". 

"Ето така нашата столица непрекъснато преоткрива себе си и предоставя цялото си пространство за съзидателност и творческа свобода", допълва тя.

Близо 350 души са посрещали посетителите и са раздавали безплатни парчета от тъканта за опаковане. Повечето са били от Франция, но са представлявали 20-ина различни националности и са говорели на френски, английски, италиански, испански, немски, български, китайски и японски.

Владимир Явашев, директор на проекта, благодари на ентусиазма и отдадеността на работници и партньори, както и на президента Еманюел Макрон, на Ан Идалго и Филип Белавал, директорът на института за национални паметници на Франция.

Според туристическото бюро на Париж около 3.2 млн. души от посетилите арката с били туристи, отседнали в района или преминаващи през града за няколко часа, а 1.1 милиона са дошли специално заради творбата.