Хибриден формат между тур в музей и пърформанс с театър, озаглавен „Опакован аудиогид“ и посветен на творчеството на Кристо и Жан-Клод, може да се види само днес, утре и в събота в Софийската градска художествена галерия.

В момента там до 7 ноември гостува изложбата „Кристо и Жан-Клод. Живот, творби, проекти“ със снимки на Волфганг Фолц, който е официален техен фотограф.

Чрез пърформанса, следвайки гласа в слушалките на двама актьори, зрителите ще могат да направят едночасова разходка в изложбата в и около галерията.

„Кристо и Жан-Клод.Живот.Творби.Проекти“ включва 47 цветни и черно-бели широкоформатни фотографии на Фолц. От една страна, тя дава възможност отново да се срещнем с различните идеи на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече творческият процес по създаването им.

През 2020 г. Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният проект, който неговият екип завърши, беше опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 и след 60 години една мечта на Кристо стана реалност.

Волфганг Фолц, авторът на експозицията в СГХГ, е неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод, защото работи с тях като официален фотограф на техните творби от 1971 г. Той е един от директорите и отговорниците на проектите „Опакованият Райхстаг“ в Берлин (1971–1995), „Опаковани дървета“ в Риен, Швейцария (1997–1998) и др. Тясното му сътрудничество с артистите довежда до създаването на множество книги и повече от 300 изложби в музеи и галерии по целия свят.