Женският национален отбор по волейбол остана без треньор - Иван Петков напусна, съобщи федерацията. Според официалната информация наставникът обявил, че "има други планове за бъдещето си".

Раздялата не е неочаквана. В последните години Петков значително вдигна нивото на тима, на Европейското обаче България отпадна на осминафинал срещу Швеция, а преди това излезе от групата с впечатляващи победи. Скандинавките бяха считани най-преодолимия съперник във втората фаза.

„Изключително съм благодарен на Иван за свършеното през последните години, коментира шефът на волейболната федерация Любомир Ганев. - Треньорът изпълни поставената цел да изравни интереса към нашите дами с мъжкия национален отбор. Еуфорията около мачовете на Европейската златна лига и Европейското първенство скоро няма да бъдат забравени. Пожелавам успех на Петков в бъдещите му начинания. Вратата към федерацията винаги ще бъде отворена за него.“

"В духа на ползотворната ни работа се разбрахме да се разделим с Иван Петков, добави Илия Динков, първи вицепрезидент и отговорник за женското направление във федерацията. - Трябва да отчетем свършената сериозна работа от Петков и екипа му, не само към изравняването на интереса към женския и мъжкия национален отбор, но и за развитието в спортно-техническо отношение. Разчитахме да продължим работата. Имахме обща стратегия за работа в националните отбори - във всички възрасти до жени, но не срещнахме докрай разбиране за реализирането на тази цялостна стратегия. Управителният съвет ще вземе решение кой ще бъде новият национален треньор."

Иван Петков е начело на украинския шампион "Прометей", с който се класира за Шампионската лига.

"В живота и в спорта има решения, които не са никак лесни. Още повече, когато са свързани със семейство. А националният отбор на България е като семейство за мен и за щаба ми, рече Петков. - Има моменти, в които обаче и тежките решения трябва да бъдат взети. Като това да не продължа да бъда треньор на националния отбор. Изживявам доста това решение, защото съм емоционално свързан с този отбор. Благодаря на всички момичета, с които имахме възможност да работим за развитието на отбора...

Благодаря ви за себераздаването - че оставяхте сърцата си в тренировки и мачове, че вярвахте в общите ни идеи и цели, че запалихте искрата у феновете на волейбола у нас и ги накарахте да вярват в женския национален отбор. Че накарахте България да заобича този отбор, а по този начин вярвам, че запалихте и доста деца да тръгнат по вашия път във волейбола."

Иван Петков пое поста през 2018 г. С него България два пъти спечели Златната лига - през 2018-а и 2021 г. Достигна осмо и девето място на Европейски първенства. 

Очаква се решение и за мъжкия национален отбор - остава ли Силвано Пранди след провала на Евроволей.