Националният ни отбор по волейбол за жени отпадна драматично на осминафинал на Европейското - 2:3 срещу Швеция - в пловдивската зала "Колодрум".

По геймове - 25:12, 21:25, 22:25, 25:14, 17:19. 

В петия гейм тимът ни имаше мачбол, а скандинавките два, преди да успеят да запишат триумф и да хвърлят една от изненадите на турнира. На четвъртфинала във вторник Швеция ще срещне Нидерландия.

Тимът на България отпада, но донесе много приятни емоции, а и днес остави всичко на игрището.

Селекцията ни излезе като голям фаворит. Трибуните в зала „Колодрума“ бяха препълнени. А сред зрителите бе и Христо Стоичков.

Първият гейм не вещаеше, че ще има още четири и че петият ще е така инфарктен. България поневе с 4:1, 7:1, 12:4... Всичко вървеше за нашите - сервис, блокада, нападение...

"Тре крунур" поведе за първи път във втория гейм. Голямо оръжие на съперника ни бе сервисът, който разстрои българското посрещане. Така частта вървеше за Швеция, стигна се до 17:22, нашите се доближиха на две точки, но след 21:25 резултатът бе изравнен. Тук скандинавките дадоха заявка, че не са дошли в Пловдив, за да загубят просто така.

Третият гейм се "завърза" и вървеше равностойно. Опонентките придобиха самочувствие. От средата обаче България започна да трупа аванс. Много жалко, защото той стигна до 17:13. Последва обаче 19:19 и нататък инициативата бе за Швеция. И обрат - 2:1 след 25:22. Страхотен мач правеше Изабел Хаак, която в крайна сметка направи разликата.

Нашите й намериха пхротиводействие единствено в четвъртия гейм (а и тя се поумори), така треньорът Гуидети я замени с идеята за петия гейм. За да стигнат до тайбрека българките наложиха доминация и след много силно представяне на всички изравниха частите - 2:2 след 25:14. Бърз гейм.

В петия обаче не бе така, там и напрежението взе връх. Много силно заигра Нася Димитрова, Швеция обаче намери противодействие срещу Елица Василева. Началото бе равностойно и точка за точка. Постепенно България с много характер започна да трупа аванс - 8:6, 12:10, 13:11. Малък и с много усилия, но аванс. Жалко.

Елица Василева направи 15:14. Мачбол. За съжаление Емилия Димитров изкара сервиса си извън полето - 15:15. След лошо посрещане - мачбол за Швеция. Атака на Нася Димитрова - 16:16. Тройна шведска блокада „хвана“ Лора Китипова. За втори път гостенките имаха мачбол в този луд мач. Нася Димитрова го спаси - 17:17.  Хаак обаче бе безпощадна - 18:17. И малко след това дойде развръзката. Не е за вярване, но и това го има в спорта.