5G вече е в България над година - и макар все още да има много работа по петото поколение мрежи и на трите телекома в страната, от Асоциация "Активни потребители" са решили, че е дошъл подходящият момент за тестването на реалните скорости.

На теория 5G мрежите могат да достигнат и 10 Gbps, но дори в Южна Корея, които първи въведоха новата технология, тази скорост е недостижима за момента. Въпреки това има очакване петото поколение мрежа да е в пъти по-бързо от четвъртото.

За да установят ситуацията в България, асоциация "Активни потребители" провеждат тестове в 5G мрежите на A1, Telenor и Vivacom в общо 27 точки в страната, в 9 български града, където всички оператори имат покритие.

Шампион е А1, които рекламират своята мрежа под името "5G Ultra" - средно 759 мегабита в секунда. Втори са Telenor с 457 мегабита в секунда и Vivacom с едва 340 мегабита в секунда. 

За сравнение, 300 мегабита в секунда е максималната скорост на последната версия на 4G мрежите - LTE. 

Софиянци могат да завиждат на бургазлии - в морската столица е отчетена най-високата средна скорост в мрежата на А1 - 922 мегабита в секунда, по-висока от много американски градове. Бургас беше и първият град в България с 90% покритие на населението още в края на 2020 г.

В мрежата на А1 София губи и от Варна (средно 847 мегабита в секунда), и дори от Хисаря (средно 885,33 мегабита в секунда). Но разликата е малка - в столицата средната скорост е 801,4 мегабита в секунда. 

При другите оператори разликите в скоростта между различните градове са много по-големи. При Telenor например София е със солидните 747 мегабита в секунда, но Хисаря - с едва 81,77 мегабита в секунда. Подобна е ситуацията и при Vivacom - 663 мегабита в секунда в столицата, едва 81,27 мегабита в секунда в Хисаря.

Интересни са разликите при скоростта на качване - Vivacom например бие солидно и А1, и Telenor в София с впечатляващите 100,4 мегабита в секунда, което е от най-голямо значение за излъчване на живо, например. А1 обаче пък води пред Vivacom по ъплоуд във Варна и Бургас, а най-бърза за качване е мрежата на Telenor в Бургас - цели 118 мегабита в секунда - по-бързо и от средната скорост в Сеул.

Данните са индикация, че различните телекоми имат различен подход към изграждане на мрежата си. А1 се стреми да осигури една и съща висока скорост навсякъде, докато Telenor и Vivacom приоритизират по-големите градове. Добрата новина е, че след още година тези разлики вероятно ще изчезнат.