Контролните разписки на 30 на сто от машините за гласуване ще бъдат преброени. Това реши ЦИК на днешното си заседание.

Секциите с машинно гласуване в страната са общо около 9400. Решението означава, че над 3000 секционни избирателни комисии (СИК) ще се трудят допълнително в късните часове след изборния ден, за да броят на ръка контролните талони.

Първоначално ЦИК взе решение да се броят разписките във всички секции. Това решение обаче бе отменено от Върховния административен съд.

Според съда единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. То служи само за сравняване от секционните избирателни комисии на резултата, извлечен от записващото техническо устройство, с установения брой на контролните разписки и е гаранция за сигурността и прозрачността на изборния процес при отчитане на резултата от машинното гласуване.