Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия (ЦИК) в частта, в която е предвидено след броенето на контролните разписки от машинния вот данните да се вписват в протокол, неразделна част от протокола, отразяващ резултата от гласуването чрез машини. Това обаче не означава, че ВАС е отменил броенето на разписките във всички около 10 000 секции, каквото бе искането на няколкото политически формации, които атакуваха пред съда решението на ЦИК.

Какво означава това - че меродавен за определяне на изборния резултат остава протоколът, изведен от машината. А ръчното броене на разписките може да е само контролно, но не и да се отразява на изборния резултат.

Както е известно, миналата седмица представителите в ЦИК на ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ" изненадващо решиха да приемат методическите указания към секционните комисии изискването след края на изборния ден да се броят и разписките от машините - както се броят хартиените бюлетини, а резултатът от броенето да се вписват в окончателния протокол. Това решение постави под въпрос нуждата от гласуване с устройства изобщо. На изборите през юли нямаше такова изискване, което улесни много работата на членовете на СИК, не само относно съставянето на протокола, без да се налага смятане с елки и химикалки, но и като продължителност на процеса. За този вот ЦИК взе също така решение да се направи контролно засичане - отговаря ли протоколът от машината на излезлите разписки. Така на произволен принцип бе направена проверка на близо 1350 устройства, като резултатът показа, че разминаване почти няма, а там където има такова е плод на човешка грешка, а не на проблем с машината.

Последваха жалби до съда - от "Изправи се БГ! Ние идваме!", Продължаваме промяната, "Демократична България", Мартин Димитров и Петър Славов. Мотивът - не може ЦИК да дописва закона, в който изрично е указано кой е меродавният за определяне на изборния резултат протокол - този, който машината пуска в края на изборния ден.

С решението си от днес ВАС затвърждава това:

"Единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването е протоколът, който се отпечатва от машината. Преброяването на разписките е само контролно и не може да бъде вписано в протоколите.

С решението си ВАС указва ЦИК да утвърди документация за контролното преброяване, която да не е част от протоколите за установяване на резултатите от гласуването", се посочва в съобщението на съда.

Върховните магистрати приемат, че ЦИК има право да прави контролно преброяване в какъвто обем прецени, но това преброяване не може да влияе на изборния резултат. Това означава, че ЦИК може да не ревизира решението си за броенето на всички контролни разписки във всички секции с машини.