Ще има т. нар. зелен сертификат и за хората, които имат антитела срещу COVID.

Това съобщиха от Министерството на здравеопазването на пресконференция във вторник.

Решението беше предизвестено - още след като миналата седмица здравният министър Стойчо Кацаров обяви, че ще има ново обсъждане от експертните съвети. Техните становища бяха разпространени вчера.

Преди това здравните власти много категорично твърдяха, че няма да се признава преболедуване и защита срещу COVID с тест за антитела като се позоваваха точно на експертните становища. Същевременно в публичното пространство, включително и от редица политически сили, имаше сериозен натиск и призиви да се признаят тези изследвания. 

Изискването е антителата да са поне 10 пъти над нормата. Сертификатът ще важи три месеца.

„Изискването е изследването да бъде извършено в лаборатория и ако стойностите надвишават определените от експертите нива, човек може да получи сертификат, който ще е валиден 90 дни”, обясни още Кацаров.

Удостоверението ще може да се издава от четвъртък, уточниха от "Информационно обслужване". Това ще става през Националната здравна система, може да се тегли от his.bg, но всяка от лабораториите, които правят тестовете, са интегрирани с нея. 

Този документ важи само на територията на страната, уточни министърът.

„Зеленият сертификат ще се отнася за хора, които са прекарали инфекцията без симптоми, за хора, които с антигенен тест са доказали заразата, за хора, които по-късно са постъпили на лечение, но нямат верификация с тест. Ще се гледат специално IgG антитела. Те съществуват и във ваксините и във вируса. Цифрата, която ще бъде режещата, ще бъде 150 на BAU на ml", каза проф. Радка Аргирова.

Проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, обясни, че няма конретни фиксирани тестове за антитела. 

„Изискването е те да са с „Т" марка, да имат висока чувствителност и специфичност и да бъдат сертифицирани. Изследването се признава само за IgG антитела, защото те са най-дълго живеещите антитела. На практика това изискване за 150 единици BAU се получава, защото искаме да има 10 пъти над нормата антитела", уточни тя.