Антикорупционният фонд (АКФ) изпрати нов сигнал до МВР, свързан охранителното дружество "Делта гард", свързано с разследванията на АКФ, в т.ч. за "Осемте джуджета", съобщават от неправителствената организация.

Оттам посочват, че имат информация за връзки между бившия министър на вътрешните работи Младен Маринов и собствениците на "Делта Гард" ЕООД Димитър Спасов, известен с прякора Митко Каратиста и Марин Милчев Русев. Към такава възможна връзка насочвали и твърдения на свидетели в разследването "Осемте джуджета".

Във Фонда са получили сигнал, съдържащ докладна записка от полицейски служител при Районно полицейско управление Несебър от 2005 г. 

"Докладната записка излага информация за спиране за проверка на три леки автомобила през нощта на 26.11.2005 година. Последният от проверените автомобили, Фолксваген Туарег, собственост на дружеството "Делта - С" ООД гр. София, е бил управляван от Димитър Спасов Спасов от гр. София. Двама от пътниците в автомобила са се легитимирали със служебни полицейски карти като служители на Дирекция „Сигурност, превенция и опазване на обществения ред“ (СПООР) в София. Това са били Младен Найденов Маринов от гр. София и Марин Милчев Русев от гр. София. В автомобила са били още лицата Евгени Цветанов Димитров от гр. София и Николай Иванов Минчев от гр. София", пишат от АКФ.

Водачът на описания в докладната Фолксваген - Митко Каратиста, е собственикът на "Делта Гард" ЕООД до 29.10.2021 г. и герой във филма на АКФ. Единият от двамата легитимирали се като полицейски служители на СПООР -Марин Русев става едноличен собственик и на "Делта - С" и на "Делта Гард" . Другият полицейски служител на СПООР  - Маринов е изпълнявал тази длъжност до 24.07.2020 г. 

В разследването "Осемте джуджета" бяха изнесени твърдения още, че братът на бившия министър на вътрешните работи е бил шофьор и охранител на бившия директор на Столичното следствие Петьо Петров – Еврото, чиито неформален офис в ресторанта "Осемте джуджета" е охраняван от "Делта Гард".  След публикуването на всички части на разследването АКФ подаде няколко сигнала до Министерство на вътрешните работи, с които поиска цялостна и задълбочена проверка на дейността на охранителна фирма, както и на евентуална свързаност на бивши и настоящи служители на МВР с нея. 

Подадените от АКФ сигнали в периода юли – септември 2020 г., когато министри на вътрешните работи бяха Маринов и Христо Терзийски, останаха практически без последствия. Според министър Терзийски, извършените проверки не са установили нарушения - припомнят от Фонда.

С писмо от 1.09.2021 г. служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обаче информира АКФ, че предходните проверки за неправомерни действия на служители на МВР са били необективни, както и че действително в периода от 1.01.2018 г. до 31.03.2020 г. пред ресторант "Осемте джуджета" постоянно е имало полицейски автомобили. Писмото на министъра съобщава още, че нарушенията от страна на охранително дружество на територията на РУП Дупница не са били надлежно санкционирани.

Междувременно миналата седмица МВР отне лиценза на "Делта гард" с решение на ръководителя на Главната дирекция "Национална полиция" (ГДНП) Станимир Станев. Мотивът - съдружник в компанията (Каратиста) е бил обвинен в престъпление от общ характер , но въпреки това не е изпълнил задължението си да излезе от дружеството в 30-дневен срок. Обвинението е от 2019 г.

От компанията обаче твърдят, че оспорват акта пред съда и това спира неговото изпълнение. Тоест - лицензът не е отнет и "Делта" продължава да работи.

Рашков разпореди проверка

Във връзка с подаден от Антикорупционния фонд сигнал, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е разпоредил проверка, съобщи МВР в 17,05 ч днес. Проверката ще се извършва от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“.