Шави Ернандес беше официално представен като старши треньор на "Барселона", а на "Камп ноу" се стекоха над 10 хиляди души да го приветстват. Бившият халф замени уволнения след лошия старт на сезона Роналд Куман, като бе откупен от катарския "Ал Сад".

Дори договорът бе официално подписан на стадиона, Шави получи фланелка от президента на клуба Жоан Лапорта, а със завръщането му вече са свързани много надежди за възраждане на старата слава на "блаугранас". 41-годишният специалист опита, но не успя да сдържи сълзите си.

"Не искам да се вълнувам толкова много, заяви Шави. - Ще ви кажа само едно - ние сме най-големият клуб на света. И ще работим с най-високите стандарти, за да имаме успех. Не можем да приемаме равенства и загуби, трябва да печелим всеки един мач. Ще работим усилено и ще опитаме да вземем много титли. Благодаря ви, това е много емоционален момент за мен.

Ние се нуждаем от вас, особено в трудни моменти като сегашния."

Лапорта също говори пред публиката, най-вече за да привества с "добре дошъл у дома" едно от величията в историята на Барса. Договорът е за две години и половина.

Първият мач на Шави като наставник на клуба, с който спечели всичко във футбола, ще е градското дерби с "Еспаньол" на 20 ноември. В събота тимът допусна 3:3 като гост на "Селта", след като водеше с 3:0. Лошата новина е, че нови трима титуляри напуснаха с контузии и се присъединиха към и без това големия лазарет.

Най-големият проблем на "Барселона" обаче са финансовите проблеми, които пречат на клуба да се подсили с качествени футболисти.