"Защо толкова ги е страх да се преброят контролните талончета?"

Този въпрос зададе лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на пресконференция днес. Той бе отправен към партиите, които са против в изборната нощ да се отчита не само машинния вот, но да се броят и разписките, които машината издава.

Според Борисов приказките срещу броенето на тези разписки издава паника.

От ГЕРБ направиха демонстрация на гласуване с машина. И обясниха, че е възможно един избирател да гласува два пъти за президентския вот и още веднъж за парламентанрия вот. Подобна възможност се създавала от методическите указания на ЦИК.

Тома Биков изнесе данни, според които ЦИК разчита на няколко експерти за машинния вот. Единият от тях е Александър Кирков. Според думите на Биков неговият брат призвежда ключа за софтуера, докато самият той го одобрява.

Биков спомена още имената на Пламен Желязков и Тодор Цолов. Желязков бил съдружник с Атанас Шарков, който е в инициативния комитет на Лозан Панов. Всички те работели в големи фирми за заплати по над 10 хил. лв, докато сега са се съгласили да са експерти към ЦИК за 2 хил. лв.

"Всичко това води към честните избори на г-н Радев. Двамата братя - единият прави ключа, другия го проверява и съдружници", каза Биков.

За пореден път Борисов напомни, че много страни са се отказали от машинното гласуване.

"Как ние да сме сигурни в този софтуер? Все пак братя са", изтъкна Борисов.

И допълни, че през софтуера могат да се променят изборните резултати.

Борисов заяви, че иска да има представител на ГЕРБ, който да следи за дейността на тези експерти.

"Да ги гледа в ръцете. Призовавам другите партии да искат същото, освен ако не са в схемата. Тези които падат надолу (според социологическите проучвания - б.р.) най-яростно се против контролните бюлетини", каза Борисов.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ