“Демократична България” спечели делото във Върховния административен съд срещу практическата отмяна на машинното гласуване. 

Съдът постанови, че единственият документ, удостоверяващ резултата от гласуването, е протоколът, който се отпечатва от машината. Броене на разписки може да има само контролно, без това да влияе на изборния резултат, наредиха върховните магистрати на ЦИК.

С решението на съда отпадат заплахите от манипулации с контролните разписки, които да доведат до разминаване между електронното и ръчното броене. Предотвратяват се и надеждите на някои политически играчи да всяват обществено недоверие в резултатите от вота за президент и за парламент на 14 ноември.

Освен “Демократична България”, жалби срещу решението на ЦИК подадоха още няколко политически формации и кандидат депутати, като всички те бяха обединени в едно административно дело. 

Надежда Йорданова

“Съдът не позволи на това странно мнозинство в ЦИК, съставено от ГЕРБ, ДПС, БСП и ИТН, да ни върне в миналото. Благодарение на нашите усилия да защитим закона и благодарение на мъдростта и справедливостта на съда, 50 000 членовете на секционни комисии ще се приберат навреме след изборния ден, а няма да стоят часове наред и да вършат абсолютно ненужното преброяване на разписките”, коментира ръководителят на юридическия екип на “Демократична България” Надежда Йорданова.

Това е второто дело, което „Демократична България“ печели срещу решения на избирателната администрация в настоящата кампания. По-рано обединението спечели делото срещу РИК-Стара Загора, потвърдено от ЦИК, за употребата на електронния подпис при регистрирането на листата.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ