Централната избирателна комисия (ЦИК) реши изненадващо днес, че ще се броят разписките от машинния вот, разбирай - както се брояха преди това хартиените бюлетини.

"За" гласуваха от ГЕРБ, БСП, ДПС и "Има такъв народ". Против бяха предстравителите на "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!", а Цветозар Томов не присъства на заседанието.

Самото решение поставя под въпрос наличието на машини изобщо - след като броенето ще трябва да става както и преди - ръчно, извършвано от членовете на секционните избирателни комисии (СИК) с калкулатори. Това, резонно, води до голям брой грешки в протоколите, забавяне на процеса и дори "заложнически драми", на каквито сме ставали свидетели (като тази в зала "Арена Армеец", например).

За 100% преброяване на машинните разписки отдавна настояваха от ГЕРБ, като дори бяха внесли изменения в Изборния кодекс в предходния парламент, но мнозинството отказа да придвижи проекта в комисия (а комисиите се съставиха месец след започването на работата на 46-ото Народно събрание, малко преди края му). Но любопитното е, че не член на комисия от квотата на ГЕРБ, а Емил Войнов от БСП е вносител на предложението - в методическите указания за гласуване в страната.

Според зам.-председателката на ЦИК и неин говорител - Росица Матева не само, че СИК ще бъдат натоварени допълнително, но и с решението се дописва Изборния кодекс и вотът с устройствата, въведен за улеснение и на секциите, и на избирателите, се обезсмисля.

Ситуацията се усложнява допълнително от факта, че на 14 ноември ще гласуваме за два вида избори - и за президент, и за парламент и макар да се очаква разписките да са различни на външен вид, стои въпросът: какво ако избирателят обърка урните и пусне тази за президент в урната за вота за НС и обратното. Това ще е допълнителна работа за членовете на комисиите.

За вота на 11 юли ЦИК отказа да удовлетвори искането на ГЕРБ за 100% броене на разписките, породено от съмненията на бившата управляваща партия, че софтуерът на машините може да се манипулира. Комисията обаче прие контролно засичане - бе направена извадка от бележките и протоколите на близо 1350 машини. А резултатът: там, където е имало допуснати грешки, то те са били плод на човешкия фактор - тоест, при нанасянето на данните от членовете на СИК. Не бе открита грешка при машините или манипулация на софтуера.

Съпредседателката на ИБГНИ Мая Манолова се закани да жали решението на ЦИК. Причината: според ИК разписките се броят само при възникнали непреодолими външни обстоятелства, когато се окаже, че машинното гласуване е невъзможно и не може да се отпечата протокол от устройството.