Възможно е някой умишлено да е поставил боен куршум в пистолета, с който Алек Болдуин застреля операторката Халина Хътчинс на снимачната площадка на "Rust". Това обяви Джейсън Боулс - адвокат на оръжейника Хана Гутиерес, чиято задача е била да се грижи за сигурността на оръжията по време на зансемането на филма, предаде Ройтерс.

Боулс настоява, че клиентката му е извадила боеприпаси от кутия, която по думите й съдържала само халосни патрони. Адвокатът твърди, че е възможно някой нарочно да е поставил бойни куршуми в кутията.

"Страхуваме се, че това може да се е случило, че някой е възнамерявал да саботира този комплект халосни куршуми, като умишлено е поставил бойни", каза Боулс в сутрешния блок на Ей Би Си - "Добро утро, Америка". "Не казваме, че някой е имал намерение да предизвика убийство, но той е искал да направи нещо, да предизвика инцидент на снимачната площадка. Вярваме, че това се е случило."

Говорителка на продуцентите Rust Movie Productions не коментира версията на Боулс. Компанията заяви, че разследва инцидента и не е получила официални оплаквания относно безопасността на снимачната площадка в Санта Фе, Ню Мексико.

Властите разследват случая и няма повдигнати обвинения срещу конкретни лица.

"Хана никога не е и подозирала, че е възможно да бъдат поставени бойни куршуми в кутията", добави Боулс в изявление по-късно в сряда.

Операторката Халина Хътчинс беше убита на 21 октомври, когато пистолет, който Болдуин държеше, изстреля боен куршум, съобщи полицията. Помощник-режисьорът Дейв Холс заявил малко преди това на Болдуин, че пистолетът е "студен" - термин в индустрията, означаващ, че е безопасен за употреба.

Боулс каза, че Гутиерес е проверила пистолета, преди да го предаде на Холс. Тя завъртяла цилиндъра и показала на Хол всяка от камерите, които според нея били заредени с шест халосни патрона, каза той. След това Холс занесал пистолета в църквата, където Болдуин репетирал сцена.

Той каза, че Гутиерес е приела сериозно работата си, обучила е Болдуин и други актьори от филма как се борави с огнестрелни оръжия и "направи всичко по силите си, за да осигури безопасна снимачна площадка".

Ден преди инцидента оператори напуснаха продукцията в протест срещу лошите условия на работа.

Запитан кой умишлено би поставил бойни куршуми в кутията с халосни патрони, Боулс каза в предаването "Днес" по Ен Би Си, че може да е човек, който е искал да "докаже правотата си, да демонстрира, че е недоволен, че е нещастен".

"И ние знаем, че хора вече бяха напуснали снимачната площадка предишния ден", каза той.

Болдуин, който също беше продуцент на филма, каза, че е с разбито сърце и сътрудничи на властите. Във вторник той сподели съобщение в социалните медии от член на екипа, който оспори твърденията за разпуснатото отношение по въпроса за безопасността на снимачната площадка.