КТ "Подкрепа" е готов да поиска оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, ако не бъде възприет подходът децата да бъдат тествани от родителите си с осигурените като вход за присъственото обучение щадящи тестове.

От Националния съвет на Синдикат "Образование" към "Подкрепа" излязоха днес с позиция относно работа на образователната система в условия на висока заболеваемост, съобщва БНР.

В нея се отбелязва, че 87,3 % от учителите не са готови да правят тестове на учениците в начален етап и заявяват, че волята на по-голямата част от родителите е те да правят щадящите тестове на своите деца. Те са недоволни, че Министерството на здравеопазването е подменило препоръката на Отрасловия съвет по образование за тестовете тип "близалка".

Малко по-рано през деня обаче просветният министър Николай Денков обясни, че в по-голямата си част родителите не са искали децата им да пъхат нищо в устата си и затова е бил възприет тестът със слюнка, а не този с "близалка".

Според синдиката обаче сега основна пречка е условието на производителя на сегашните тестовете те да се правят на гладно и жадно.

"Голяма част от децата се придвижват с училищни автобуси и липсата на храна и вода до 9 часа би нарушила грубо здравословния им режим/от което следва да се осигури време след теста за закуска на тези ученици", се казва в позицията.

Сред останалите притеснения на синдиката е, че един-двама учители не могат да тестват учениците два пъти седмично в рамките на 30 минути. За тестването на 20-25 деца са нужни не по-малко от 4-5 възрастни, за да бъде изпълнено в този срок; и още - учителите, като тестващи, се превръщат на служители, работещи на първа линия.

На това от просветното ведомство пък отвръщат с призив в тестването да се включат и родители - като доброволци. Те обаче ще трябва да притежават зелен сертификат.

С излагането на тези аргументи от синдиката настояват Стойчо Кацаров, незабавно да промени своята заповед относно мястото на правене на тестовете на учениците в начален етап, като се даде възможност тези щадящи тестове да се извършват от родителите в домашни условия, придружени от декларация на родителя, че теста е негативен.

На това обаче и от МОН, и от МЗ отвръщат с недоверие към добросъвестността на родителите.

"Участието в процесите на тестване на учениците в начален етап да се извършва само и единствено на доброволен принцип, при декларирано съгласие на педагогическите и непедагогически специалисти в образователните институции! Към учителите и служителите, които не желаят да се включват в процеса на тестване на ученици, да не се налага административен натиск, защото това ще доведе до организация на протестни и стачни действия от синдиката", се посочва още в позицията.

И се казва в заключение:

"Уважаеми г-н Министър на здравеопазването, Вие приложихте образователен локдаун, което доведе до сериозни негативни последствия за българските деца.

Ние, българските учители, Ви молим да се вслушате в нашия глас и да промените Вашата заповед, като дадете възможност родителите да правят тестовете на своите деца, каквато е практиката в някои европейски страни.

При липсата на реакция от Министерство на здравеопазването, Синдикат „Образование“ ще поиска оставката на министъра на здравеопазването - Стойчо Кацаров и на премиера на служебното правителство, пише в заключението на позицията".