От идната седмица предстои децата от 1. до 4. клас да се върнат в клас при тестване два пъти седмично. То ще се извършва от учители и родители в училищна среда. Но как?

Заради многото въпроси в обществото относно организацията на тестването, образователният министър Николай Денков отговаряше на въпроси на директора на 119-о училище в София и общински съветник от ГЕРБ Диян Стаматов в студиото на „Тази неделя“ по бТВ.

"След два дни цялата ни образователна система ще се превърне в един своеобразен тестови център, в който армията на учителите ще се превърне от учители в доброволци, които ще тестват", започна Стаматов. "Няма ясни правила. Ясно разписани, точка по точка какво следва от момента на получаването на тестовете и какви са ангажиментите на участниците в цялата система" - допълни.

"В понеделник ще има заповед с разписани по точки ясни правила как протича тестването и какво се прави във всяка една ситуация. В нея стъпка по стъпка се описва всичко", каза в отговор министър Денков.

На въпрос на Диян Стаматов защо тестването не се случва у дома, а трябва да е в училищна среда, Денков отговори, че няма как да се осигури безопасна среда.

"Ние имаме много висока заболеваемост, много по-висока отколкото в Германия, във Франция. Второ, имаме много по-ниско обществено съзнание за отговорността към другите, решихме, че тестването трябва да бъде общо усилие между родители и учители, които ще работят като екип, за да тестват децата; всички да видят резултата и ако има дете с положителен тест, то да си тръгне по стандартната процедура", коментира Денков.

По думите му "ако всички тестове се провеждаха перфектно" би било по-безопасно тестването да става у дома, а не в училищната среда, където има риск от пренасяне на заразата. Но все пак, децата ще влизат с маска и ще са с маска до момента на тестването.

Денков описа и екип от поне няколко души, които трябва да взимат пробите. А на констатацията на водещата, че това може и да е охранител или чистачката, министърът посочи, че разчита много на родителите. Те трябва да имат зелен сертификат, за да влязат в сградата на училището. Тези, които ще тестват децата, с изключение на родителите, които ще са доброволци, ще получават допълнително средства, все още не е ясно в какъв размер.

Днес министърът посочи още, че карантиниране на класа може да има, след като позитивната проба от училище е потвърдена и от лабораторен тест. Може да се върне в училище само при отрицателен тест.

"Има голямо нежелание сред учителите да участват в този процес. Основата на учителя е образователна и възпитателна, а не да тества. Как ще се справим с колегите, които не искат да участват в тестването", попита Стаматов.

По думите на Денков и това ще бъде разписано в заповедта.

"Ако директорът на училището не може да осигури екипи от родители и учители, които да тестват децата, тогава учениците ще останат в обучение в онлайн среда", каза Денков

Директорът се съгласи, че ситуацията с положителен тест на ученик вече е проиграна.

"Обаждаме се на родител, изчакваме да дойде, следва посещение при личния лекар, ПСР тест и ако е положителен – ученикът и целият клас минават в карантина", каза Стаматов.

Според министър Денков единствените отпадъци, които ще се събират по специален начин ще бъдат положителните тестове.

От МОН ще разпишат правилата така, че ако има 50% желаещи в един клас да се тестват, то тогава тестваните се връщат обратно в присъствена среда. Останалите деца остават онлайн.

По думите на просветния министър 40 на сто от учителите са ваксинирани и нямат притеснения да са в жива работна среда.

Диян Стаматов каза, че това ще бъде изключително тежко за учителите.

"Обществото очаква от нас да извършим една нова задача. Повечето колеги ще положат усилия, но наистина – нека не очакваме свръхчудеса", каза той.