Бившият президент на Грузия Михаил Саакашвили, задържан вчера от правоохранителните органи след пристигането си в страната, отправи в открито писмо призив към гражданите да участват в днешните местни избори, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Много искам да ви помоля да отидете на изборите, за да не се изгуби нито един глас, а след приключването им заедно да браним резултатите от "референдума", се казва в писмото на Саакашвили, публикувано днес от генералния директор на грузинската опозиционна телевизия "Мтавари архи".

Експрезидентът добавя, че неговата свобода и свободата на страната зависят от активността на хората в близките дни.

"Моля ви да не се колебаете и да вярвате докрай, че победата ни е в нашите ръце", пише той.

Днес гласоподавателите в Грузия ще изберат депутати в градските и районните власти, както и кметове на 64 общини. Опозицията се надява да спечели изборите и така да започне процедура за освобождаване на Саакашвили.

Саакашвили бе лидер на Грузия от януари 2004 г. до ноември 2013 г. и напусна Грузия няколко дни преди изтичане на срока на президентските му пълномощия. След това срещу него бяха образувани четири дела, като по две от тях той бе осъден. Двете дела бяха свързани с убийството на сътрудника на Обединената банка на Грузия Сандро Гиргвлиани и с побоя над депутата Валерий Гелашвили. По едното той получи три години лишаване от свобода, а по другото шест години затвор.

В последно време Саакашвили, който има украинско гражданство, живееше в Украйна. Грузинските власти бяха предупредили, че ще бъде задържан, ако се върне в Грузия. Самият той твърди, че мотивите за процесите срещу него са били политически.

Вчера президентката на Грузия Саломе Зурабишвили заяви, че Саакашвили се е върнал в страната, за да дестабилизира ситуацията в нея, въпреки предупрежденията.