Бившият грузински президент Михаил Саакашвили, който обяви гладна стачка, след като бе хвърлен в затвора, когато се в родината си, има нужда от медицинска помощ в болница, тъй като състоянието му се е влошило, предупреди неговият личен лекар, цитиран от ТАСС и Ройтерс.

Саакашвили обяви гладна стачка на 1 октомври - деня, в който бе арестуван. Прозападният политик, който през последните години живееше в Украйна, бе задържан, тъй като по-рано бе осъден задочно в Грузия по две дела - във връзка с убийството на банков служител и за побой над депутат - съответно на три и на шест години затвор.

Самият Саакашвили се смята за политически затворник.

Николос Кипшидзе, личният лекар на бившия грузински президент, каза, че е обсъдил вчера здравословното му състояние с докторите в затвора недалеч от столицата Тбилиси, където се намира 53-годишният политик. Той планира да го посети отново тази сутрин.

"Неговото състояние се влоши. Трудно се движи, трудно му е да говори. Саакашвили има кръвно разстройство - таласемия. Това не е смъртоносно заболяване, но той безусловно не бива да е в гладна стачка", заяви Кипшидзе и добави: "Вероятно ще трябва да го преместим в болница."

От грузинското министерство на правосъдието обаче казаха, че тези твърдения не отговарят на действителността и определиха здравословното състояние на Саакашвили като задоволително.

Вчера няколкостотин привърженици на бившия грузински президент се събраха пред парламента на протест с искане той да бъде освободен.

Саакашвили се завърна в Грузия в навечерието на местните избори на 2 октомври, спечелени според официалните резултати от управляващата дясна партия "Грузинска мечта". Основната опозиционна сила - либералното "Единно национално движение" на бившия президент - от своя страна твърди, че е имало изборни измами.

Саакашвили ще излежи присъдите си, увери премиерът Иракли Гарибашвили. Президентката Саломе Зурабишвили обвини бившия държавен глава, че се е върнал в страната, за да я дестабилизира.

БТА