Испанският треньор Унай Емери ще отхвърли възможността да стане треньор на забогателия със саудитски пари "Нюкасъл", прогнозира популярният журналист и колумнист на Би Би Си Гилем Балаг.

Преди два дни стана ясно, че новите собственици на английския клуб искат да привлекат рекордьора по титли в Лига Европа и се надяват да направят това до края на седмицата. Снощи Емери, който е бивш наставник на "Севиля", "Пари Сен Жермен" и "Арсенал", призна, че е получил такава оферта - след победата на тима му "Виляреал" с 2:0 в Шампионската лига. Но не пожела да коментира повече.

"Нюкасъл", уволнил наскоро Стив Брус, няма проблем да плати откупната цена, записана в договора на Емери с "Виляреал". Контрактът изтича през юни 2023 г.

Самият той обаче не искал да поеме отбора заради липсата на "ясна визия" за бъдещето. Независимо, че бил поласкан от интереса. Начинът, по който подхожда кандидатът за бъдещ гранд, също отблъснал Емери, неговите съветници и босовете на "Виляреал" - без официална оферта първо до клуба, а с директно намерение посред сезона и с идеята всичко да стане за броени дни.

Така, поне до лятото на първо време, Унай Емери ще охлади мераците на "свраките", зад които на практика вече стои саудитският принц Мохамед бин Салман, макар и това да се отрича.

Алтернативи били бившият наставник на "Борнемут" Еди Хау и Пауло Фонсека, който през миналия сезон предвождаше "Рома", а през лятото се размина с "Тотнъм". Опасения буди и фактът, че тримата изредени - плюс Емери, са много различни като стил на игра и концепция за развитие на даден отбор. Още нещо, което показва, че новите босове на "Сейнт Джеймсис парк" още не са наясно какво точно искат, пише Балаг.

Президентът на "Виляреал" Фернандо Роч също имал роля за решението на Емери, както и играчите в отбора.

"Унай има договор с нас и той ще бъде изпълнен, заяви босът на пресконференция. - Надяваме се това да се случи, нямаме съмнения в професионализма на Емери в това отношение."