Специално поделение от командоси ще пази София. Новата бойна част ще бъде от около 100 души и ще може да стигне до центъра на София за по-малко от 15 минути при терористичен акт, научи Клуб Z от свои източници.

"Разширяваме географията на Специалните сили на Българската армия, така че да имаме формирование и в област София, каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции.

Otbrana.com съобщи, че във вторник започна изграждането на нови сгради и съоръжения и ремонт за нуждите на новата бойна част в Банкя, където ще е дислоцирана 1-ва група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции, съобщават от СКСО.

Съоръжението, което включва и учебен център, и полигон за парашутно-десантна подготовка, трябва да бъде завършен за 360 дни.

Тренировка на специалните сили  Снимка МО

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев благодари на всички помогнали за начинанието и каза:

„Днес изпълняваме взети решения от предходните години, които са свързани с увеличаване числеността и разширяване на географията на Специалните сили на Българската армия, така че да имаме формирование и в област София. Убеден съм, че това формирование, заедно с другите, които са тук в региона ще допринесат и за икономическото развитие на Банкя“.