Най-малко 19 души бяха убити и 50 бяха ранени при атака днес срещу най-голямата военна болница в Кабул, предаде Франс прес, като се позова на афганистанското министерство на здравеопазването.

„Деветнайсет тела и около 50 ранени бяха докарани в болниците на града“, заяви представител на властите след двойната експлозия, последвана от изстрели, във военната болница "Сардар Мохамад Дауд Хан" в афганистанската столица.

Билал Карими, зам.-говорител на Ислямския емират, каза пред репортери, че е имало поне два взрива на входа на болницата с 400 легла в 10-и квартал на Кабул, предаде телевизия „Ал Джазира“- Очевидец каза пред телевизията, че става дума за кола-бомба.

Представител на талибаните каза по-късно, че в атаката са участвали атентатор самоубиец и стрелци.

На любителски снимки в социалните мрежи се вижда облак дим да се издига над бившия дипломатически квартал „Уазир Акбар Хан“ в центъра на афганистанската столица.

Никой не пое веднага отговорността за нападението, но официалната осведомителна агенция Бахтар цитира свидетели, според които няколко бойци от местния клон на групировката „Ислямска държава“ са влезли в болницата и са се сблъскали със силите на реда там. „Ал Джазира“ отбелязва, че не е могла да потвърди тази информация. 

Клонът на ИД „Ислямска държава в провинция Хорасан“, която извърши поредица от нападения срещу джамии и други цели, откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август, беше нападнал същата  болница през 2017 г., убивайки повече от 30 души.