Всички партии обявяват корупцията за един от най-големите проблеми в обществото. И поне на думи заявяват готовност за борба с нея. Ето какви антикорупционни мерки са записани в предизборните програми на основните политически формации.

ГЕРБ

В предизборната програма на ГЕРБ антикорупционните мерки заемат значително място. Една от посочените мерки е "повече прозрачност, почтеност и повишаване на доверието при взимане на управленски решение чрез регулация на лобизма".

"Всеки  пряк  или косвен контакт с цел да се повлияе за вземането на управленски решения, трябва да е публично  достояние.  Лобистката  дейност  чрез  прокарването  или  защитаването  на специфични  интереси,  може  да  е  в  ущърб  на  обществото  и  да  увеличи  риска  от корупция  и  "обсебване" на  държавните  органи  от  частни  интереси.  Ще  въведем механизми  за  регулиране  и  контрол  на  тези  дейности  и  публичен  регистър  за прозрачност  при  спазване  на европейските  и  международни  стандарти  и  добри практики", заявяват от ГЕРБ.
 

От партията предлагат подобряване на законодателния процес, като всеки закон  има "досие. В това досие вносителят да представя информация за "всички  контакти  със заинтересовани страни, дали проектът на закон е разработен от външни организации, кантори  или  фирми и дали  има  частен интерес".

От ГЕРБ предлагат в сферите от администрацията, които са подложени на висок риск от корупция да се въведат "проверки на почтеността на служителите" и "тестове за почтеност".

За справяне с "дребната корупция" се предлага създаването на "единен централизиран електронен регистър на административнонаказателните производства".

Специален раздел има за борбата с корупцията в МВР. Припомня се, че в предишни мандати са инсталирани 580 камери за наблюдение на служителите в Пътна полиция. А още 300 системи за видеозаснемане са вградени в автомобилите на пътните полицаи.

От ГЕРБ заявяват, че ще разширят кръга  на  видеонаблюдението чрез  изграждането  на  Център  за активен мониторинг в системата на МВР.

Освен това ще има ПОС терминали в автомобилите на Пътна полиция.

"Това ще улесни гражданите, но е и мярка срещу корупцията", изтъкват от ГЕРБ.

От партията ще инициират и консултации с останалите партии за повече прозрачност и отчетност в политиката.

БСП

В програмата на БСП с мерки за първите 100 дни на бъдещото управление няма отделен раздел за борба с корупцията. В останалите раздели обаче се предвиждат мерки, които биха могли да бъдат разглеждани и като антирорупционни. Те са свързнаи с повече прозрачност в работата на администрацията, улесняване на бизнеса чрез отпадане на административна тежест и др.

ДПС

На сайта на ДПС няма предизборна програма, а само предизборна дипляна. В нея думата корупция не се споменава.

"Има такъв народ"

Едно от първите пет неща, които от партията заявяват, че ще направят в областта на правосъдието, са съществени промени при разходване на публични средства, както и необходими промени в продецурата при провеждане на обществени поръчки.

Предлага се подобряване на системата за управление и контрол на обществените поръчки и елиминиране на корупционните практики и ефективно противодействие на прането на пари чрез законодателни и организационни промени.

"Продължаваме промяната"

От "Продължаваме промяната" обещават да въведат пълна прозрачност в управлението на държавните средства във всички сектори и най-добри практики за борба с корупцията, както и да повишат капацитета на КПКОНПИ, Сметната палата, съгласно директивите на ЕС.

От партията заявяват, че ще продължат да търсят наказателна отговорност при пилеене на държавни средства, за да се върне доверието на гражданите в институциите и да се предотврати бъдеща корупция.

Ето и някои от предложените мерки:

По-широк кръг прокурори да имат компетентност за разследване на корупционни престъпления от държавни служители и лица с имунитет, независимо от местоизвършване на деянието с цел ефективна борба срещу корупцията; съответни промени за разширяване на подсъдността с цел премахване на концентрацията при решаване на дела за корупция от ограничен брой съдии;

Поощряване на предметната специализация, обучение и институционална подкрепа за кадри, работещи в сферата на борбата с корупцията по високите етажи на властта;

Засилване на контрола върху издаването на разрешения за използване на специални разузнавателни средства;

Извършване на кадрови, институционални и функционални промени в дейността на КПКОНПИ;

Въвеждане на ясни критерии за преценка на вероятната основателност и пропорционалносттана мерките във връзка със запориране и възбраняване на имущество по инициатива на КПКОНПИ и ясно обвързване с наказателните производства;

Пряко отчитане на инспекторатите към всички министерства пред КПКОНПИ, а не пред контролиращия ги министър; участие на КПКОНПИ в излъчването и оценка на дейността на инспекторатите с участието на КПКОНПИ;

Въвеждане в националното законодателство на изискванията за създаване на механизми за сигурно подаване на сигнали за закононарушения, нередности и корупция на работното място в
публични и частни организации.

"Демократична България"

От "Демократична България" имат няколко краткосрочни предложения - смяна на председателите на ДАНС и на КПКОНПИ. В средносрочна перспектива от коалицията искат закриване на КПКОНПИ в сегашния ѝ вид.

От ДБ искат и изслушване на управителя и подуправител на БНБ по темата с кредитополучателите на ББР.

Ето още някои от предложените от "Демократична България" мерки:

Увеличаване на броя на публичните регистри свързани с публичните ресурси и предоставяната от тях форматирана информация с цел улесняване на публичния контрол;

Рязко засилване на прозрачността при изразходването на публични средства и минимизиране на директното възлагане;

Незабавна ревизия на най-големите поръчки с директно възлагане, акцент върху пътното строителство;

От "Демократична България" искат и поправки в Закона за обществените поръчки:

предаване на живо в сайтовете на институциите на работата на комисиите по всяка ОП над определена сума;

деархивиране на документацията по всяка ОП след пет/седем години;

разширяване на секциите “Профил на купувача” в “Публични разходи” с много повече задължителна информация (представяне на участващите длъжностни лица, техният опит и експертиза, опция за подаване на сигнали, видеоархив от работата на комисията и т.н.);

Създаване на аналитичен център към Министеркси съвет, който да следи отворените източници относно корупционните рискове – медийни публикации и публични регистри, в България и чужбина, и да прави мониторинг на работата на българските институции по тях;

Промени в Закона за държавния служител – кариерното развитие на административните ръководители да бъде обвързано с интегритета и ефективността на подчинените администрации – стимули при справяне с корупционен натиск и конфликт на интереси, санкции – при при допускане или толериране на корупционна среда. Корупцията да стане икономически и бюджетно неизгодна – важно послание към административните ръководители да не толерират подобни практики;

Промени в ДАНС – увеличаване на сътрудничеството с партньорски служби в чужбина за финансово разузнаване, реално идентифициране на рискови лица и операции, засилване на мерките за контрол по ЗМИП;

Мерки за ефективна защита на сигналоподателите, вкл. разглеждане на анонимни сигнали съдържащи достатъчно конкретни и проверими данни за извършено корупционно престъпление или конфликт на интереси.