Международната организация за защита на човешките права "Амнести интернешънъл" излезе с позиция за нападението на общностния ЛГБТ център Rainbow Hub.

"Решението за сваляне на имунитета на Боян Расате е важна първа стъпка към това да бъде гарантирано, че всички стоящи зад това недопустимо нападение ще бъдат разследвани и изправени пред закона", коментира Масимо Морати, зам. регионален директор на организацията за Европа.

След хомофобската атака този уикенд, вчера главният прокурор Иван Гешев поиска сваляне на имунитета на Расате от ЦИК - каквото е изискването на Изборния кодекс за кандидатите за президент, които получават такъв имунитет до изборите. Задържани за нападението на Rainbow Hub, при което бяха потрошение мебели, техника и бе ударена в лицето жена от центъра, все още няма.

"Българските власти трябва да вземат спешни мерки срещу политическите фигури и партии, които превръщат ЛГБТИ общността в изкупителна жертва за своите амбиции, и ясно да покажат, че в политиката няма място за насилие. От решаващо значение е законодателството да бъде променено, така че насилието от хомофобски и трансфобски подбуди да бъде признато като престъпление от омраза", смята още Морати.

Според него няма съмнение, че нападението е предизвикано от омраза и разкрива недостатъците на българското законодателство. Това искат и ЛГБТ организациите у нас от години - да има утежняващи вината обстоятелства, когато бъде доказан подобен мотив към престъпление. У нас съществуват такива възможности, когато става дума за расистки подбуди, но не и когато омразата е насочена към хора с различна сексуална ориентация.

"Центърът "Rainbow Hub" осигурява подкрепа за членовете на ЛГБТИ общността в България по пътя към отстояване на техните права. Изразяваме голямото си уважение към тяхната работа и заявяваме пълната си подкрепа в борбата им с ненавистта и омразата", пишат още от "Амнести".