Тази сутрин силна геомагнитна буря ще засегне цялата Земя, включително и България. 

Тя е в резултат от продължителните изригвания на Слънцето, които се наблюдават от 26 октомври. Оттогава има поредица от изригвания, които в началото бяха по-слаби. Вчера имаше едно доста силно изригване на Слънцето, а вчера - малко по-слабо, казва за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

„Най-засегнатите райони се очаква да бъдат тези, които са над 50 градуса географска ширина, а България е под тях и се очаква, че у нас геомагнитната буря ще е от по-слаба степен", обясни доц. Трифонова.

Тя уточнява, че в резултат на магнитната буря се очаква да има смущения в навигацията и в комуникацията на сателитите. Във височина може да има и рентгеново лъчение. Магнитната буря може да засегне високочестотните сигнали, които се предават, включително и от мрежите за спътникова навигация (GPS).

Геомагнитната буря се очаква да продължи няколко дни, като това ще зависи докога ще продължат изригванията на Слънцето. 

Доц. Трифонова отбеляза, че според медицината смущенията, предизвикани от геомагнитните бури, се отразяват на хората, които имат високо кръвно налягане, както и на тези с проблеми в сърдечно-съдовата система, с проблеми в съня и с депресивни състояния.