Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Тази сутрин силна геомагнитна буря ще засегне цялата Земя, включително и България. 

Тя е в резултат от продължителните изригвания на Слънцето, които се наблюдават от 26 октомври. Оттогава има поредица от изригвания, които в началото бяха по-слаби. Вчера имаше едно доста силно изригване на Слънцето, а вчера - малко по-слабо, казва за БТА доц. Петя Трифонова - заместник-директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география на БАН /НИГГГ-БАН/.

„Най-засегнатите райони се очаква да бъдат тези, които са над 50 градуса географска ширина, а България е под тях и се очаква, че у нас геомагнитната буря ще е от по-слаба степен", обясни доц. Трифонова.

Тя уточнява, че в резултат на магнитната буря се очаква да има смущения в навигацията и в комуникацията на сателитите. Във височина може да има и рентгеново лъчение. Магнитната буря може да засегне високочестотните сигнали, които се предават, включително и от мрежите за спътникова навигация (GPS).

Геомагнитната буря се очаква да продължи няколко дни, като това ще зависи докога ще продължат изригванията на Слънцето. 

Доц. Трифонова отбеляза, че според медицината смущенията, предизвикани от геомагнитните бури, се отразяват на хората, които имат високо кръвно налягане, както и на тези с проблеми в сърдечно-съдовата система, с проблеми в съня и с депресивни състояния.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.