Европейският парламент заведе дело срещу Европейската комисия заради закъснение във въвеждането на механизма, обвързващ отпускането на средства от еврофонсовете за страните членки с върховенството на закона.

Това съобщи председателят на Парламента Давид Сасоли.

Искът е внесен по негово настояване в Съда на Европейския съюз (СЕС) от правния отдел на Парламента.

Правилото, известно също като т. нар. бюджетна условност, е в сила от началото на годината, изтъква Сасоли. То упълномощава Комисията да прекъсва бюджетните плащания за страни, в които върховенството на правото не е защитено.

Мнозинството от евродепутатите вече призова за завеждане на дело срещу Комисията, припомня председателят на Парламента. Сасоли призовава думите на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен да се превърнат в дела.

През септември Фон дер Лайен съобщи пред евродепутатите, че Комисията ще направи първите стъпки по новото правило съвсем скоро. Комисията досега не е задействала бюджетната условност, защото правилото бе оспорено пред Съда на ЕС от Полша и Унгария. По този иск СЕС все все още не се е произнесъл

На 20 октомври Давид Сасоли поиска от юридическия отдел на ЕП да се подготви за даване на съд на Европейската комисия. Тогава той изтъкна, че това трябва да се случи, ако Комисията не задейства до 2 ноември обвързващия механизъм. Тези действия бяха предприети по препоръка на парламентарната Комисия по правни въпроси.

Именно Полша и Унгария са страните, заради които най-вече е заведено делото, макар имена да не се споменават.

Особено сериозен е сблъсъкът между ЕС и Полша. На 27 октомври Съдът на ЕС наложи на Варшава дневна глоба от по 1 милион евро – безпрецедентна в историята на Общността сума. Полша трябва да плаща тези пари, докато изпълни решение на СЕС от юли. То постановява прекратяване на действия в съдебната система на страната, поставящи под заплаха независимостта на съдиите, включително разпускане на спорната Дисциплинарна камара към Върховния съд.

„Европейската комисия взема под внимание решението на Европейския парламент за регламента за условност. Подчертаваме, че Комисията вече прилага регламента“, коментира в туитър говорителят на ЕК Ерик Мамер.

В допълнение той обяснява какво точно прави Комисията:

• Изготвени са насоки за прилагането;

• Извършва се наблюдение на възможните случаи (на незачитане на върховенството на закона - б.р.);

• Комисията се готви да изпрати писма на съответните страни членки, когато това е необходимо.