Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Джо Байдън се срещна днес във Ватикана с папа Франциск. В основата на разговорите бяха климатичните промени и неравенствата, но те минаха и под сянката на вътрешни дебати в САЩ за правото на аборт, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Ватиканът съобщи, че личната среща е продължила час и 15 минути, а после още около 15 минути са минали във фотографиране и размяна на подаръци в присъствието на останалите членове на американската делегация, включително на съпругата на Байдън Джил.

Разговорът с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп през 2017 г. продължи около 30 минути, а с Барак Обама през 2014 г. - около 50 минути, отбелязва Ройтерс.

По-късно днес се очакваше и Белият дом, и Ватиканът да излязат с официални изявления за срещата.

Кортежът на президента на САЩ пристигна при засилени мерки за сигурност, които дори бяха допълнително затегнати заради подготовката на италианската столица Рим да бъде домакин на срещата на върха на Г-20 през уикенда.

Асошиейтед прес отбелязва, че Байдън и съпругата му Джил са пристигнали във Ватикана с необичайно голям кортеж от над 80 автомобила, а причината за това донякъде бяха и италианските здравни мерки срещу COVID, ограничаващи броя на хората, които могат да пътуват едновременно в един и същ автомобил.

Когато американската делегация начело с Байдън и съпругата му пристигна в двора на Апостолическия дворец, тя беше посрещната от почетния строй на швейцарските гвардейци, облечени в традиционните си червено-жълто-сини униформи и държащи алебарди. От централния балкон на двореца се вееше знамето на САЩ.

"Радвам се да се върна тук", каза Байдън на влизане, докато се поздравяваше с един от посрещналите го представители на Ватикана.

Префектът на папския дом монсеньор Леонардо Сапиенца после въведе делегацията в двореца.

Срещата между първия папа латиноамериканец и втория в историята на САЩ президент католик се проведе на фона на разгорещени дебати в американската Католическа църква, където Байдън е под натиск от консерваторите заради противоречивата си позиция в спора за абортите, отбелязва Ройтерс.

Президентът, който редовно посещава седмичната меса и държи портрет на папата над бюрото си в Овалния кабинет, казва, че той лично е против абортите, но добавя, че като лидер на изборна длъжност не може да налага становището си на другите. Друг въпрос, който го поставя в конфликт с американските епископи, е и този за подкрепата му за хомосексуалните бракове, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-отявлените критици на Байдън в католическата църковна йерархия в САЩ дори твърдят, че трябва да му бъде забранено да взима Светото причастие, а преди срещата му с папата изостриха риториката си. Някои епископи публикуваха в интернет послания към папата да се противопостави на американския президент по въпроса за абортите.

Според Франциск Църквата трябва да се бори против абортите, но това не трябва да се превръща във всепоглъщаща битка от културни войни, които отвличат вниманието от въпроси като имиграцията и бедността.

Не се очаква от срещата да има кадри на живо, тъй като Светият престол в последния момент наложи ограничения върху достъпа на журналистите. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.