Президентът Румен Радев е назначил за конституционен съдия правосъдния министър в двете му последни служебни правителства - Янаки Стоилов.

Това потвърди самият Радев пред журналисти днес, макар от прессекретариата на "Дондуков" 2 все още да не са съобщили официално за указа.

"Авторитетът му на юрист е безспорен и вярвам, че това ще бъде венецът на една достойна кариера на един ценностен човек и професионалист", посочи президентът.

За министър на праводсъдието пък е назначен досегашният заместник - Иван Демерджиев.

На мястото на бивш главен прокурор

Янаки Стоилов влиза в Конституционниа съд на мястото на сегашния председател - бившият главен прокурор Борис Велчев. Велчев бе назначен за съдия в КС от президента (2012-2017) Росен Плевнелиев през 2012 г.

Янаки Стоилов е роден на 8 септември 1958 г. в гр. Велико Търново.

Завършил е право в Юридическия факултет на Софийския университет. Доктор по право.

Преподава в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

В момента е професор по "Теория на правото" и ръководител на катедрата по "Теория и история на държавата и правото" в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Почетен професор на университета „Джао Тонг“ – Шанхай. Автор на десетки научни публикации в български и чуждестранни правни издания. Член на редколегиите на български и чуждестранни списания.

Народен представител в VII Велико народно събрание, в което е секретар на Комисията за изработване на проект на Конституция. Народен представител в няколко парламента. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание, председател на Комисията по външна политика в 42-рото Народно събрание.

Бил е ръководител и член на българската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и в Интерпарламентарния съюз.

Член на Националния съвет на БСП.

Женен с дъщеря.

Новият министър

Иван Демерджиев

Новият министър на правосъдието Иван Демерджиев е адвокат. Роден е през 1975 г. в гр. Пловдив. През 2001 г. завършва магистърска степен по право в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

От октомври 2001 г. е адвокат, вписан в Адвокатска колегия  – Пловдив. От февруари 2007 г. е съдружник и управител на Адвокатско дружество Демерджиев, Петров и Баев. От юни 2016 г. – член на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия  – Пловдив. Юли  2016 г. – февруари 2019 г.  е секретар на Адвокатски съвет към Адвокатска колегия  – Пловдив. От февруари 2019 до май 2021 г. е председател на Адвокатска колегия – Пловдив. Бил е председател на Асоциацията на студентите юристи – град Пловдив.