Първите данни са, че пикът на заболеваемостта е в процес на овладяване и постигане на някакво плато, каза премиерът Стефан Янев, който отговаря на въпроси от граждани и медии във фейсбук. Янев допълни, че се надява тези данни да се потвърдят в следващите дни. 

Така ли е обаче? Данните за изминалото денонощие сочат продължаване на тревожния тренд.

"Полагаме всички усилия да не се стигне до локдаун. Сега търсим ограничаване на заразените.  50-60 хиляди души се тестват сега заради мерките на дневна база и ни дават много по-адекватна представа за заболеваемостта", коментира служебният министър-председател. 

Икономиката се развива добре и расте, смята Стефан Янев. Задължение на всеки е да се грижи за своето здраве и това на близките си, но трябва да се проявява обществена отговорност, когато става дума за разпространението на коронавируса. Според него обявяването на мерки може да е закъсняло.

"Затова самокритикувах нашите действия", каза Стефан Янев.

 

Кабинетът не настоява и не задължава никой да се ваксинира. Няма и натиск отвън за въвеждането на т.нар. зелен сертификат.

Децата вероятно ще се върнат в клас до десетина дни, след като въведем щадящи тестове - буквално утре отваряме офертите за доставката им, каза премиерът Стефан Янев. А родителите, които не желаят децата им да бъдат тествани, ще могат да ги оставят да се обучават дистанционно.

В началото на седмицата здравният и образователният министър заявиха, че искат децата да се върнат в клас още другата седмица, но очевидно това няма да стане, тъй като още няма тестове за тях.

 

Никога не сме мислили да задължим хората да се  ваксинират, каза още служебният премиер.

Стефан Янев обаче отказа да отговори на въпроса защо не задължи държавните служители да се ваксинират или да представят зелен сертификат при идване на работа, както това се изисква за работещите в различни сектори на икономиката. Около 40 на сто от учителите са ваксинирани, няма данни за държавната администрация, допълни той.

 

Премиерът не спести похвали за собствената и на министрите си работа. Правителството е взело всички мерки за компенсироне на хората и бизнеса заради пандемията и повишените цени на енергоносителите, координацията за изборите върви добре, успели да спасят “Вера Су” и това било пример какво може да направи държавата, когато иска. 

 

"Научих за канадското гражданство на Кирил Петков заедно с останалите ни сънародници, когато темата бе подвигната публично. Той се справяше като министър, като човек нямам забележки, но с тази уговорка да бъде така добър да спазва Конституцията и законите", каза Стефан Янев.