Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

13 млн. лв. дава правителството за щадящи антигенни тестове в училищата. Желанието ни е още през следващата седмица да върнем децата от първи до четвърти клас в училище. 

Това обявиха на съвместна пресконференция министрите на здравеопазването и на образованието Стойчо Кацаров и Николай Денков.

„Здравното министерство още днес ще обяви поръчка за закупуване на такива тестове. Надявам се максимално бързо да ги осигурим", каза Кацаров.

Желанието ни е за поне един месец напред да има. Така ще се осигури присъственото обучение в училищата, добави той.

Според Кацаров властите искат малките ученици да се върнат в клас още от другия понеделник (който е почивен ден- бел. ред), но можело и да стане от вторник или сряда. А "ако нещата тръгнат добре" при тях, този подход ще започне да се прилага и при по-големите - от пети клас нагоре.

Проф. Денков се извини за рязкото обявяване, че всички ученици в няколко общини, включително и в столицата, минават дистанционно. Това стана със заповед на МОН, публикувана в 17 часа миналата сряда преди затварянето в четвъртък.

Министърът на образованието призова за подкрепа за тестването от родителите.

„През цялото време проверяваме обществените нагласи както сред родителите, така и сред учителите. Сблъскват се две мнения, които трябва да бъдат преобърнати, за да проработи новият подход, а именно – филтър на входа на училищата и безопасна среда, така че който иска си праща децата, който иска ги държи вкъщи според степента на риска, който преценява”, каза Денков.

"Няма никакво място за действия, които подриват възможността на нашата образователна система да си свърша работата”, обърна се той и към учителите.

За тях ще се изисква вече зелен сертификат за достъп до работното място.

Това е подход, който се прилага в много европейски държави. Напълно безопасни са за децата, обясниха министрите.

Тестването ще става два пъти в седмицата, чрез слюнка.

"Няма да се бърка в устата или носа на никого", зарече се Кацаров.

Тестовете ще бъдат извършвани от учителите и персонала в училище, през първия час.

"Всяко влизане на външни лица увеличава риска. Ще се опитаме да се справим без доброволци, без родители", обясни просветният министър.

За учителите, които нямат сертификат за ваксинация или преболедуване, също ще има тестване, но със стандартните методи за вземане на проба - от гърлото и носа.

Коментари

13 млн лв.

Това е кодовата дума!

243 починали за денонощие!

243 ..... нов печален рекорд под управлението на РРадев и Кацаров!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.