Полша не трябва да плаща глобите, наложени от Съда на ЕС нито за решението му за каменовъглената мина "Туров", нито за Дисциплинарната камара към Върховния съд, заяви днес полският министър на правосъдието и главен прокурор Збигнев Жобро, цитиран от новинарския тв канал Те Фау Ен 24.

Вчера съдът в Люксембург наложи на Полша глоба от един милион евро на ден, тъй като не е изпълнила постановено от евромагистратите решение да бъде прекратена работата на тази камара. Брюксел смята, че този орган, чиято задача е да търси дисциплинарна отговорност на висши съдии в Полша, не е достатъчно независим от изпълнителната власт.

"Полша не може и не трябва да плаща и една злота", каза Жобро и подчерта, че това е "натиск, а само слабите се поддават на натиск".

По думите на министъра "както всеки гражданин, така и полската държава не може да се поддава на беззаконието", независимо дали става въпрос за "незаконните санкции по отношение на "Туров" или глобите за промените в съдебната система. Той изрази убеденост, че Полша няма да плаща нищо и така ще бъде, докато той е министър на правосъдието.

Жобро настоя, че договорите за Европейския съюз "не позволяват на Съда на ЕС да се намесва в регулацията на полското съдопроизводство, като и на съдопроизводството във всяка друга страна". Министърът призова за спокойствие и заяви, че Полша ще продължи "да прави своето", като реформира правосъдието и се грижи за стандартите на ЕС, които изискват "правото да бъде навсякъде еднакво и прилагано еднакво".

На 20 септември Съдът на ЕС осъди Полша на глоба от 500 хиляди евро дневно за това, че не е затворила мината "Туров", за което е настоявало правителството на Чехия по екологични съображения. Според уебсайта „Юрактив“ (www.euractiv.com) това е бил първият случай, в която една страна членка съди друга страна членка във връзка с опазването на околната среда.

Проектозакон за демонстрации на ЛГБТ общността

Полският парламент ще дебатира днес на първо четене проектозакон, който предвижда забрана на демонстрации в защита на правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация, предаде ДПА, цитирана.

Проектозаконът, засягащ правото на събрания, е внесен от фондацията "Живот и семейство" на активистката Кая Годек, която е събрала необходимите 140 000 подписа.

Законопроектът гласи, че в бъдеще обществено събиране не може да има за цел "поставяне под въпрос на брака като съюз между жена и мъж" или да "популяризира разширяването на понятието за брак спрямо хора от един и същи пол". Иска се също така демонстрации да не могат да пропагандират осиновяването на деца от хомосексуални двойки или "сексуална ориентация, различна от хетеросексуалната". Това значи, че проектозаконът е насочен основно срещу гейпарадите и други масови прояви на ЛГБТ-общността.

Много политици от полската националистическа консервативна управляваща партия "Право и справедливост (ПиС) открито се обявяват срещу ЛГБТ-общността. Почти 100 града и воеводства в страната са се обявили за зони "свободни от ЛГБТ-идеология".