България може да тръгне по пътя на Полша, ако Европейската комисия не приеме превантивен механизъм, целящ да предотврати атаките срещу върховенството на закона в страните членки на ЕС.

Това опасение изрази българската евродепутатка Елена Йончева от БСП и Прогресивния алианс на социалистите и демократите (СиД). Тя говори на заседание на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Там бе и еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Главна тема на заседанието бе ситуацията в Полша.

„Не чакайте други страни да изпаднат в същото състояние на върховенството на закона. Не се ли нуждаем от някакъв вид превантивен механизъм? Защото, ако го нямаме, мисля, че ще бъде твърде късно за някои страни. Мисля си за България и Унгария“, обърна се Йончева към Рейндерс.

Същевременно българската евродепутатка смята, че е време за приемане на ново европейско законодателство за борба с корупцията. Тя припомни, че всеки път, когато Европа бъде разтърсена от такива скандали, се оказва, че източниците на разкритията са извън нея. Йончева спомена санкциите срещу европейски граждани по американския „Закон Магнитски“, разкритията за досиетата „Пандора“ и „Панама“, както и докладите на „Трансперънси интернешънъл“.

„Не смятате ли, че е време да променим това. Не смятате ли, че можем да приемем  ново законодателство за борба с корупцията по време на мандата на тази Комисия, как и какъв вид да бъде то? Не смятате ли, можем да приемем че е важно да водим борба с корупцията в глобален мащаб, в целия ЕС?“, попита Йончева еврокомисаря.

Брюксел готов за диалог с Варшава

Европейската комисия остава открита за разговор с Варшава след вчерашното решение на Съда на Европейския съюз (СЕС), заяви Рейндерс пред евродепутатите от Мониторинговата група.

Съдът задължи Варшава да плаша глоба от по 1 милион евро дневно. Причина е неизпълнението на постановеното в средата на юли решение на СЕС за замразяването на дейността на Дисциплинарната камара към полския Върховен съд.

През ноември Рейндерс ще посети Полша и Унгария, срещу които се водят процедури за нарушение на законността. ЕК се надява, че властите във Варшава ще се съобразят с решението на СЕС и ще предприемат необходимите промени в съдебната система.

Европейското законодателство е над националните закони, включително конституциите, а решенията на Съда на ЕС са задължителни за националните власти и съдилища, категоричен бе еврокомисарят. Точно това становище бе отхвърлено наскоро от полския Конституционен съд.
От догодина докладите на ЕК за върховенството на закона ще съдържат препоръки за всяка страна.

Фон дер Лайен: Пари срещу разпускане на Дисциплинарната камара

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви, че разпускането на Дисциплинарната камара в Полша е задължително условие, за да бъде одобрен планът за възстановяване и устойчивост на страната.

"Има ясен регламент, за който се споразумяхме - инвестиции и реформи.  Реформите са свързани с Европейския семестър и специфичните препоръки за страните членки", изтъкна тя.

Фон дер Лайен също така припомни, че за Полша има препоръка от доста време, и тя е за независимостта на съдебната система:

"В това отношение ние винаги сме били много ясни - искаме във възстановителния план да бъде заложен ясен ангажимент за разпускането на Дисциплинарната камара, да се сложи край или да се реформира дисциплинарният режим и да започне връщането на съдиите на техните позиции."