Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

753 са обявените секции извън страната. Определена е и числеността на секционните избирателни комисии. В момента се провеждат консултациите с партиите за определяне на съставите на СИК. Това заяви на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия Цветозар Томов.

Все още има няколко страни, за които се чака разрешение, една от тях е Федерална Република Германия.

В 208 секции извън страната ще се гласува с 416 машини, ще има по две машини в секция.

"На страницата на Централната избирателна комисия е качен симулаторът за машинно гласуване. Той отразява абсолютно точно начина на гласуване. Може да бъде използван от всички избиратели. Отваря се на телефон, таблет, компютър. Призоваваме всички граждани да използват симулатора, подготвен от ЦИК", допълни  Росица Матева.

Симулаторът може намерите тук.

По думите ѝ все още има независим кандидат, за който тече съдебна процедура, защото няма достатъчно събрани подписи, предаде БНТ.

На 30 октомври изтича срокът избиратели с трайни увреждания да подадат заявление за гласуване с мобилна кутия. На тази дата изтича и срокът за желаещи да гласуват по настоящ, а не по постоянен адрес.

На 29 октомври трябва да бъде взето решение от Централната избирателна комисия как да гласуват карантинираните лица. Утре са поканени министърът на здравеопазването и други здравни служители за обсъждане на темата.

"Много е важно преди да седнат пред машината избирателите да са взели решение дали ще гласуват и за двата вота или само за един, защото няма възможност софтуерът да бъде променен. Ако веднъж натиснат само единия вот, няма вариант да върнат страницата обратно", допълни Росица Матева.

На въпрос дали ще се справят с огромния брой карантинирани за толкова кратко време, тя отговори, че ако се наложи ще се открият допълнителни Секционни избирателни комисии.

Всеки гражданин под карантина след 1 ноември трябва да подаде заявление къде е точно, за да се образуват тези подвижни СИК. Заявления може да се подадат и в деня на изборите, но трябва да има сформирана комисия в този район.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.