Централната избирателна комисия (ЦИК) няма капацитет да осигури подвижни избирателни секции за всички хора, които на 14 ноември се очаква да са в карантина.

Това заяви днес говорителят на комисията Цветозар Томов и така въпросът с поставените в задължителна изолация гласоподаватели пак се превръща в един от основните проблеми в изборния ден - ще има ли кой да обслужва мобилните урни.

По данни на единния информационен портал за коронавируса към тази сутрин активните случаи са 58 764, но карантинираните са повече - заради техните контактни лица. Междувременно за вота през юли ЦИК облекчи начинът за подаване на заявление за гласуване на адреса, на който лицето се намира в изолация, като такова можеше да се подава и в деня на самия избор - стига вече да има осигурена секция. Нов пик на заболеваемостта обаче се чака именно през ноември.

"Не знаем какво ще бъде след един месец и е възможно първо да затрудни много хора изобщо да гласуват и второ - да отблъсне много хора. Около 4 април (когато гласувахме за 45-о Народно събрание) бяха пикови стойностите и проблеми при гласуването нямаше, но без съмнение трябва да вземем някакви по-строги мерки за дезинфекция на изборните помещения", заяви Томов пред БНТ. И допълни:

"Мен повече ме притеснява какво правим с карантинираните и изолираните хора в деня на изборите. Ще го кажа направо - капацитет за поемане на такова количество хора, каквото се очертава да има, само с подвижни изборни секции, ЦИК няма. За съжаление Изборният кодекс не дава никакви алтернативни възможности".

Той изброи и някои практики в други държави, като отварянето на зелени коридори за гласуване, специализирани секции в болници. "Има варианти, но беше добре законодателят да ги опише".

Томов очерта още един проблем - настройването на машините за гласуване в чужбина между двата тура на президентските избори.

"Логистиката ще е много тежка. Това е един от проблемите, който може да се окаже, че не може да бъде решен. Има проблем, мислим как да го разрешим, има тежки рискове при логистиката", призна той.

В чужбина се очаква образуването на общо окололо 800 секции в около 70 държави, като за последния вот бяха доставени над 400 устройства за над 270 СИК (в по-големите секции имаше по две машини). Между двата тура обаче, като се очаква балотаж за президентския вот, софтуерът трябва да се пренастрои. Тоест да бъдат най-малкото командировани ИТ специалисти за целта.

Томов коментира и отказа за регистрация на листата на "Демократична България" в Стара Загора, посочвайки че изразява лично мнение, а не на цялата комисия.

"Решението на ЦИК за казуса с регистрация на листа в Стара Загора е напълно абсурдно. Практика, която се е наложила от много време по един напълно легитимен начин за подаване на документи, признат в Регламент 910 на ЕС, изведнъж се прекратява от действията на една РИК по неясни причини. 

Личното ми мнение е, че това беше доста сериозна грешка на ЦИК или по-скоро тя пропусна да поправи допусната грешка на РИК Стара Загора. Става въпрос за опит за регистрация с електронни подписи на документите. От проверката, която ЦИК направи, след като взе това решение, се установи, че има още 12 районни избирателни комисии, в които коалицията се е регистрирала по същия начин без никакви проблеми", обясни говорителят на ЦИК.

Комисията взе снощи решение да провери регистрациите с електронни подписи и на предишните избори - на 4 април и на 11 юли, като според говорителя вероятно ще се окаже, че и там има такива регистрации.