Министърът на икономиката Даниела Везиева заяви, че актовете, издадени от нейния предшественик на поста Кирил Петков, не стават автоматично нищожни след вчерашното решение на Конституционния съд.

Както Клуб Z писа, сезирани от група народни представители от ГЕРБ, вчера конституционните съдии се произнесоха, че Петков е имал двойно гражданство в момента на встъпването си като министър, следователно указът за назначаването му противоречи на Конституцията.

Решенията на КС важат със задна дата - т.е. указът на президентта Радев отпада в тази си част (или казано просто - Петков все едно че не е бил министър).

Тънък е въпросът с издадените актове на Петков по време на пребиваването му в служебното правителство, като според повечето експерти - цитирайки старо тълкувателно решение на КС - заради правната сигурност актовете не стават непременно нищожни.

Екип на министерството ще направи анализ кои актове биха били евентуално засегнати от бъдещи съдебни спорове, каза днес Везиева, цитирана от БНР.

Относно това дали ще преподпише въпросните актове, министър Везиева коментира:

"Към момента няма как да отговоря, защото е това са актове, които са свързани с други специфични закони. Те са защитени и са стабилни към момента. Аз не знам какво влагате в това преподписване.

За да има съборен акт, трябва да има съдебно дело, което да го направи нищожен. Преподписването като самоцелно преподписване в момента не е на дневен ред. В рамките на установените законови норми на страната всичко, което е правилно, ще го подкрепя".