Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Малка група от най-богатите хора могат да решат проблема с глада по света. И то само с частица от парите си.

Това заяви пред Си Ен Ен Дейвид Бийзли, директор на Световната продоволствена програма към ООН.

Милиардерите трябва да помогнат еднократно сега, обяви той, като даде за пример най-богатите - Джеф Безос и Илон Мъск.

"6 млрд. долара, за да се помогне на 42 млн. души, които буквално ще умрат, ако не им помогнем. Не е сложно", обяви Бийзли.

По последни данни Мъск има 289 млрд. долара, така че това е едва 2% от парите му. Мъск на практика удвои богатството си от началото на пандемията.

Но COVID-19 и други проблеми доведоха до серия от кризи на ключови места в света, които по принцип се борят с глада. Половината популация на Афганистан - 22,8 млн. души - са изправени пред сериозна криза за храна. 3,2 млн. души под 5-годишна възраст са под риск.

Климатичните промени също влошават кризите с прехраната - например ураганите и наводненията в Южна Америка, които съсипват местното производство.

Войните в други части на света водят до същото. В Етиопия 5,2 млн. души имат спешна нужда от храна покрай продължаващата гражданска война. Хиляди цивилни бяха убити, над 2 млн. души напуснаха домовете си.

"Не знам откъде получават каквато и да е храна. Нямаме гориво, нямаме пари в брой, не можем да плащаме на хората си, не можем да закараме камионите си там", обяснява Бийзли.

Не е ясно как обаче еднократна помощ от милиардерите ще реши проблемите, които ще продължат през следващите години и десетилетия.

Коментари

....

За много от богаташите и свръхбогаташите Земята е пренаселена, както и замърсена, и следва да се редуцира антропогенния фактор на нея (въпреки че именно масите създават богатствата на горните). Като това ще стане още по-сериозно с все повече роботи, автоматизация и изкуствен интелект. Така че филантропията в един все по-материален и дехуманизиран свят няма да има особена роля...

Ех, как знаем ....

Ех, как знаем какво можем да направим с хорските пари. Чудеса! Не искаме да спрем корупцията, поголовното крадене, финансовите измами, прането на пари и т.н., а да вземем от някого, за когото мислим, че има прекалено много и да дадем на други. Хуманисти от класа и за класа - дайте да дадем!

парите на Мъск

Аааа , не . Мъск ще си ги носи и на оня свят ...Май не знае , че саванът няма джобове .

парите на Мъск

Аааа , не . Мъск ще си ги носи и на оня свят ...Май не знае , че саванът няма джобове .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.