Въпросът за серитификатите трябваше да се постави през лятото, но заради високомерието и "медийния уют" на здравното министерство бяха пропуснати "прекрасни месеци". Това обяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултат на Столична община за ваксиниране.

"В момента нашата здравна система и народът са пред голямо изпитание. Никога не сме имали толкова много умиращи и болни. И всичко това, защото въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото. Въпросът за ваксиниране също. Изпуснахме златни месеци и това ще коства много на българския народ".

Кантарджиев посочи, че ниското имунизационно покритие и налагането на неизпълними мерки са предизвикали високомерното отношение към експертите на МЗ от страна на народа. 

"Трябва да се изпълняват мерките. Да се обясни на хората, че положението е много сериозно", заяви той. 

Кантарджиев приветства идеята за зеления сертификат, но отново подчерта, че лятото е трябвало да бъдат изисквани, "когато сегашното ръководство бе в медиен уют и в парламента ги викаха да ги хвалят".

"Да кажат на народа какво правиха 6 месеца", призова той. “Нищо не може да се направи, случаите ще растат.”

Той посочи, че в София през последните 10 дни леглата за COVID са се удвоили.

"Преди тези 10 дни министърът каза, че всичко е наред, даже получи похвали от най-високо място", отбеляза Кантарджиев. "Никога не сме имали толкова много умрели и болни за 1 ден. Има легла за сметка на другите медицински дейности, които не търпят отлагания - сърдеочносъдова патология, белодробона патология".

По думите му в столицата има средно 1200 случая на 14-дневна база за 100 хиляди души от населението.

"Това значи, че последните две седмици всеки 1 на 100 софиянци е боледувал", сподели той.

Професорът разкритикува и включването на бързите тестове към общата статистика за заразени, тъй като не разкривали цялата картина, защото били правени на здрави хора по училищата или моловете:

"Статистика трябва да се води само с ПСР".

Кантарджиев посочи проблем при антигенните тестове - ако са взети погрешно, тестът почти винаги е отрицателен. Той се съмнява в идеята да се издават сертификати за антитела.

"Ще се дават сертификати за наличие на антитела - па кога, защо...?", попита той.

Професорът осъди честите промени в противоепидемичния план:

"Не може да кажеш: ще се иска серитификати на децата от 12 до 18 години. След 2 часа да го отмениш и сега децата да са по увеселителните заведения и моловете".

Той обърна внимание, че в неделя и понеделник половината инжектирани дози от ваксините са били в София, а във вторник - една четвърт.

"Правим всичко възможно, но сме закъснели. Прекрасни месеци бяха пропуснати заради високомерие", повтори проф. Кантарджиев.