Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Въпросът за серитификатите трябваше да се постави през лятото, но заради високомерието и "медийния уют" на здравното министерство бяха пропуснати "прекрасни месеци". Това обяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, консултат на Столична община за ваксиниране.

"В момента нашата здравна система и народът са пред голямо изпитание. Никога не сме имали толкова много умиращи и болни. И всичко това, защото въпросът за сертификатите трябваше да се постави лятото. Въпросът за ваксиниране също. Изпуснахме златни месеци и това ще коства много на българския народ".

Кантарджиев посочи, че ниското имунизационно покритие и налагането на неизпълними мерки са предизвикали високомерното отношение към експертите на МЗ от страна на народа. 

"Трябва да се изпълняват мерките. Да се обясни на хората, че положението е много сериозно", заяви той. 

Кантарджиев приветства идеята за зеления сертификат, но отново подчерта, че лятото е трябвало да бъдат изисквани, "когато сегашното ръководство бе в медиен уют и в парламента ги викаха да ги хвалят".

"Да кажат на народа какво правиха 6 месеца", призова той. “Нищо не може да се направи, случаите ще растат.”

Той посочи, че в София през последните 10 дни леглата за COVID са се удвоили.

"Преди тези 10 дни министърът каза, че всичко е наред, даже получи похвали от най-високо място", отбеляза Кантарджиев. "Никога не сме имали толкова много умрели и болни за 1 ден. Има легла за сметка на другите медицински дейности, които не търпят отлагания - сърдеочносъдова патология, белодробона патология".

По думите му в столицата има средно 1200 случая на 14-дневна база за 100 хиляди души от населението.

"Това значи, че последните две седмици всеки 1 на 100 софиянци е боледувал", сподели той.

Професорът разкритикува и включването на бързите тестове към общата статистика за заразени, тъй като не разкривали цялата картина, защото били правени на здрави хора по училищата или моловете:

"Статистика трябва да се води само с ПСР".

Кантарджиев посочи проблем при антигенните тестове - ако са взети погрешно, тестът почти винаги е отрицателен. Той се съмнява в идеята да се издават сертификати за антитела.

"Ще се дават сертификати за наличие на антитела - па кога, защо...?", попита той.

Професорът осъди честите промени в противоепидемичния план:

"Не може да кажеш: ще се иска серитификати на децата от 12 до 18 години. След 2 часа да го отмениш и сега децата да са по увеселителните заведения и моловете".

Той обърна внимание, че в неделя и понеделник половината инжектирани дози от ваксините са били в София, а във вторник - една четвърт.

"Правим всичко възможно, но сме закъснели. Прекрасни месеци бяха пропуснати заради високомерие", повтори проф. Кантарджиев. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.