"Цяла Европа е притеснена, че с бавните темпове на ваксиниране, ниският процент на имунизирани, може да се превърнем в място, в което се получават, налагат и епидемично разпространяват мутации".

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова ТВ днес. 

Бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, който беше изненадващо пенсиониран в началото на лятото, обясни бавните темпове на ваксинация в страната през призмата на своето отстраняване. (Всъщност и преди, и след неговото отстраняване България, държи последното място по темпове и обхват на ваксинацията в ЕС - бел. ред.)

"Подгониха експертите... Когато мен ме разкараха, хората си казаха: "Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - а, сега да видим какво ще стане", обяви той.

"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и умрелите. Починали 1500-2000 на месец е много", смята още професорът.

Той бе категоричен, че кабинетът не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики. Според прогнозата му пикът на сегашната вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.   

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни, когато можеше да бъдат ваксинирани много хора и имаше време за подготовка", аргументира се Кантарджиев.

Последвалите две вълни на епидемията обаче се записаха с рязък скок на броя на починалите, закъснели и колебливи мерки, противоречиви послания, а според данни на НСИ за 2020 г. смъртността е достигнала ниватаотпреди 100 години.

Кантарджиев не пропусна да разкритикува действията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров:

"Караме си с едни лозунги само. Сега, вика, няма да имаме много болни в болниците, защото имаме COVID центрове. Какви COVID центрове... Безплатни лекарства ще има. То няма доктори, които да изписват тези лекарства..."

Кацаров да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването, отбеляза той.

"Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", добави в характерния си стил професорът.

"Сега тази същата комисия от Националния център по анализи и обществено здраве да каже защо има толкова умирания. Сега броят на починалите спрямо заразените процентно е много по-голям, отколкото през последната пролет", заяви той, като има предвид докладът на центъра, който отчете големи грешки в предишното управление на коронакризата. Кантарджиев не пропусна да отбележи и че директорът на центъра по обществено здраве доц. Христо Хинков бил по-възрастен от него, но все още бил на работа.