Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Цяла Европа е притеснена, че с бавните темпове на ваксиниране, ниският процент на имунизирани, може да се превърнем в място, в което се получават, налагат и епидемично разпространяват мутации".

Това заяви проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова ТВ днес. 

Бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести, който беше изненадващо пенсиониран в началото на лятото, обясни бавните темпове на ваксинация в страната през призмата на своето отстраняване. (Всъщност и преди, и след неговото отстраняване България, държи последното място по темпове и обхват на ваксинацията в ЕС - бел. ред.)

"Подгониха експертите... Когато мен ме разкараха, хората си казаха: "Този досега ни караше да се ваксинираме, но щом го махат, няма да се ваксинираме - а, сега да видим какво ще стане", обяви той.

"Имаме основания да се съмняваме в обявявания брой нови случаи на COVID-19 у нас. Застопориха се около 1000, което не корелира на броя на постъпващите в болници и умрелите. Починали 1500-2000 на месец е много", смята още професорът.

Той бе категоричен, че кабинетът не върви в правилната посока при борбата с пандемията, но той самият не искал да им пречи с критики. Според прогнозата му пикът на сегашната вълна на заразата ще настъпи в средата на октомври.   

"През пролетта на 2020 г. бяхме на последно място по брой заболели в Европа. Защо казват, че сме се справили зле? Сега вече има ваксини, имахме и 120 спокойни дни, когато можеше да бъдат ваксинирани много хора и имаше време за подготовка", аргументира се Кантарджиев.

Последвалите две вълни на епидемията обаче се записаха с рязък скок на броя на починалите, закъснели и колебливи мерки, противоречиви послания, а според данни на НСИ за 2020 г. смъртността е достигнала ниватаотпреди 100 години.

Кантарджиев не пропусна да разкритикува действията на служебния здравен министър Стойчо Кацаров:

"Караме си с едни лозунги само. Сега, вика, няма да имаме много болни в болниците, защото имаме COVID центрове. Какви COVID центрове... Безплатни лекарства ще има. То няма доктори, които да изписват тези лекарства..."

Кацаров да внимава с решенията си, защото вреди много на здравеопазването, отбеляза той.

"Когато ние давахме брифинги, той е стоял по чорапи под юргана и се е пазел от коронавируса. Сега обаче той трябва да се справя", добави в характерния си стил професорът.

"Сега тази същата комисия от Националния център по анализи и обществено здраве да каже защо има толкова умирания. Сега броят на починалите спрямо заразените процентно е много по-голям, отколкото през последната пролет", заяви той, като има предвид докладът на центъра, който отчете големи грешки в предишното управление на коронакризата. Кантарджиев не пропусна да отбележи и че директорът на центъра по обществено здраве доц. Христо Хинков бил по-възрастен от него, но все още бил на работа.

Коментари

Герберащината

Кантарджиев и компания една година си го местиха по крачолите и сега изведнъж взеха да мислят, началника ви Бацо Тулупа си правеше раздумки с главния антиваксър Мангъров, говореше глупости наляво надясно и хората се объркаха, имаше моменти по ваше време бяхме първи по смъртност в целия свят, а в това време Тулупа простак говореше колко добре се справяме с пандемията....Целия щаб сте за е...е, щото не се намери мъж между вас да му затворите устата на тъпанара Тулуп банкянски.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.