Имунитетът срещу COVID-19 и след ваксинация, и след преболедуване не е вечен - това е известен факт още от миналата година. Сертификатите за преболедували в Европейският съюз обаче са със срок на годност 180 дни, или 6 месеца, а тези за ваксинация - безсрочни. Ще бъде ли тази разлика факт и в бъдеще?

Няколко изследвания в САЩ, Великобритания и други държави показват многократен спад на антителата при преболедували само 3 месеца след инфекцията - при някои от тях. Изследване от миналата година на Кралския колеж в Лондон сочи, че около 60% от преболедувалите имат "потентен" имунен отговор и произвеждат сериозно количество антитела, но едва 17% от тях запазват същата сила три месеца по-късно. В някои случаи те изчезват напълно.

Друг, по-скорошен анализ в сп. "Лансет" от тази година, дело на американски учени, сочи, че заразяването със SARS-CoV-2 при наличие на вируса в обществото ще се случи повторно с преболедували между 3 месеца и 5,1 години след пиковите антитела, с медиана на 16 месеца. Този анализ се базира обаче не на реални данни - за такива не е минало достатъчно време от началото на пандемията - а на сравнителни анализи на имунитета при няколко различни коронавируси, сред които и първият SARS и MERS.

За момента данните за хора, повторили и дори потретили вируса са много малко - за момента те се случват при под 1% от заболелите, показват данни от година и половина сред медицинските работници във Великобритания.

По тази причини Европейският дигитален COVID сертификат е валиден 180 дни след инфекцията. 

Спад в имунитета има и при ваксинираните, както предричаха някои учени още преди те да влязат в употреба. Изследване в "Лансет" от тази година, при което са проследени 122-ма ваксинирани с две дози доброволци в продължение на 6 месеца, сочи, че в края на този период имунният отговор спада до нивото на ваксинирани с една доза.

Друго изследване в "New England Journal of Medicine", ползващо данни на много повече хора, но не и следени отблизо, показват плавно спадане на ефикасността на ваксината на "Пфайзер" - ако в началото тя е 96,2% ефикасна, между 2 и 4 месеца защитата пада на 90,1%, 4 месеца след ваксинация - до 83,7%.

Добрата новина е, че защитата срещу тежко преболедуване и смърт от COVID-19 остава стабилно високо в този период.

Въпреки това сертификатите за ваксиниране за момента са безсрочни, както се посочва на сайта на Европейската комисия. Причината според Европейската агенция за лекарствата е, че засега няма достатъчно данни, че да се прецени колко би трябвало да е такъв срок.

Това обаче може да се промени - според условията на Европейският сертификат, държавите членки могат да създадат собствени правила за срока на годност на сертификатите. 

В добавка регулациите за Европейския сертификат важат за 12 месеца - до 1 юли 2022 г. Три месеца преди този срок ЕК трябва да представи доклад на Европарламента и Европейският съвет за прилагането им, да се обсъди и реши дали те ще бъдат удължени.

Някои държави вече въведоха такива срокове. Хърватия, например, първа постави ограничение за влизащите в страната чужденци - ако те са се ваксинирали преди повече от 270 дни, или 9 месеца, сертификатът им не е достатъчен. Австрия въведе същия срок и за ваксинираните, идващи от Великобритания. Този месец ще са първите засегнати от тези ограничения, и те ще могат да пътуват като неваксинираните - със сертификат за преболедуване или тест.

Израел пък имаше обратен подход - първоначално там ваксинационният сертификат бе валиден само 6 месеца, през юни в страната увеличиха валидността им до края на 2021 г. Това обаче означава, че ваксинираните най-рано ще трябва да си поставят бустер в началото на 2022 г.

Дали в България обаче ще има срок на годност за сертификата за имунизираните, няма да бъде решено от ЕС. Пред Brussels Times от Европейския център за контрол на болестите и от Европейската агенция за лекарствата коментираха през юни, че държавите членки сами ще трябва да преценят как да решат този казус.