ЦСКА-София отправя поредни залпове към президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов в писмо, изпратено като право на отговор до сайта Sportal.bg.

Повод за поредната футболна интрига е интервю на Михайлов пред БНТ преди дни, в което той заяви, че няколко пъти е помагал на ЦСКА-София пред УЕФА, а също така през 2016 г. Тогава Първа лига била сформирана, за да могат "червените" да се върнат в елита.

Това провокира популярния адвокат Първан Първанов, който представляваше ЦСКА-София в битката с УЕФА за допускане на отбора в европейските клубни турнири преди изтичането на 3 г. - правило за нов клуб, за какъвто бе считан тимът на Гриша Ганчев.

В интервю за "Топ спорт" юристът заяви, че Михайлов не само, че не е помагал, а е пречил на ЦСКА-София. Той вади и писма от кореспонденция между УЕФА и БФС, подписани от Борислав Михайлов.

Последва материал на Sportal.bg, наречен "2018-а или 2021 г.? Кога трябва да вярваме на адвоката на ЦСКА - София?"

В него се припомня пресконференция на Първанов и тогавашния изпълнителен директор на ЦСКА-София Пламен Марков от 2 март 2018 г. Тя бе дадена заради преразглеждането на позицията на УЕФА - централата уведоми отбора от Борисовата градина, че го допуска в евротурнирите от лятото на същата година. Казусът бе стигнал до Арбитражния спортен съд в Лозана, ала УЕФА направи внезапен завой. 

Тогава Първан Първанов заяви следното на въпроси на репортери дали Михайлов е помогнал на ЦСКА-София:

"Местната федерация винаги играе много важна роля. Ролята, която изигра БФС в нашия случай беше положителна. Разбира се, имаше в началото някои неприятни моменти, в които не бяхме съгласни с тях, но мисля, че в един от най-важните елементи от това, което се случи, се оказа, че Борислав Михайлов наистина е много влиятелен в УЕФА и ние го поздравяваме за това, че ни подкрепи в някои от моментите в делото.

Трябва да отбележим, че в самото начало БФС направи ход, който беше много важен. Те ни лицензираха и това оказа положително влияние. Освен това от БФС ни помогна в комуникацията с УЕФА. Каква е точно помощта на Михайлов ли? Той е уважаван много в УЕФА. Видяхте каква подкрепа получи на конгреса. Това не са случайни неща. Именно с това е свързана помощта му. Влиянието му е добре за целия ни футбол.”

Според ЦСКА-София тези изречения са извадени от контекст, а са пропуснати критични думи на Първанов към Михайлов.

Клуб Z публикува писмото от стадион "Българска армия" до Sportal.bg - без съкращения и без редакторска намеса. Както се вижда, то е подписано от Първанов, директора Филип Филипов и Гриша Ганчев:

"В отговор на изложението на „Спортал“ от 25.10.2021, поместено на следния линк https://sportal.bg/news-2021102508571644573, Адв. Първан П. Първанов, ПФК ЦСКА София, и г-н Гриша Ганчев, предоставят отговор, който молим да публикувате без редакторска намеса. 

 В свое изказване от 23.10.2021, г-н Борислав Михайлов отправи твърдения, че БФС е „помагал“ на ЦСКА София, включително при завръщането на ЦСКА във висшия ешалон на българския футбол през 2016 г. и в Европейските Клубни Турнири („ЕКТ“) през 2018 г. В свое интервю от 24.10.2021 международният адвокат на клуба Първан П. Първанов, който представлява ЦСКА в арбитражните производства срещу УЕФА, по повод изваждането на ЦСКА от ЕКТ, помести писмени доказателства, които показват, че БФС и Борислав Михайлов действително направиха опит да подкрепят усилията на ЦСКА за завръщане в ЕКТ.

Г-н Първанов обаче също така изрично подчертава в своето изказване, че тази „помощ“, изразяваща се в изпращането на посочените три писма, не беше доброволна и писмата не само не „помогнаха“, а точно обратното – допълнително настървиха УЕФА в арбитражните производства пред КАС. Тези два ключови факта не се споменават от Борислав Михайлов, когато си приписва заслугата за връщането на ЦСКА в ЕКТ, а „Спортал“ услужливо не коментира тези части от интервюто на г-н Първанов, с което напълно изменя смисъла на казаното от него. Това се прави с очевидната цел да се внуши, че клуба и адвоката му едва ли не са изпаднали в противоречие в позицията си относно г-н Михайлов, на база общите коментари на г-н Първанов относно влиятелността на г-н Михайлов в УЕФА, направени по време на пресконференцията на ЦСКА от 3 Март 2018 г. 

На първо място клуба и неговите собственици потвърждават думите на г-н Първан П. Първанов, че Борислав Михайлов и БФС са изградили модел на управление, в който всички дължими по закон и правилник действия по управление от страна на БФС се предоставят на ЦСКА по недобросъвестен начин и само след диктуването на условия, които не само не се следват от приложимите правила, а и рутинно и целенасочено се използват, зa да ощетяват ЦСКА, както репутационно, така и финансово. В конкретния случай, за да подкрепи усилията на клуба да играе в ЕКТ с въпросните писма, Борислав Михайлов изрично изиска ЦСКА да не издига и подкрепя кандидатурата на г-н Любслав Пенев за Президент на БФС. 

Впоследстиве, както г-н Първанов правилно посочва, писмата бяха изпратени, но от тях не последва нищо, а ЦСКА и собствениците бяха принудени да мълчат и да продължават да финансират двете изключително скъпи арбитражни производства пред КАС, които в крайна сметка, г-н Първанов и неговия екип доведоха до успешен завършек, в полза на ЦСКА. Така, на 3 Март 2018 г., когато ЦСКА даде пресконференция по слуай завръщането на клуба в ЕКТ, ние и нашия адвокат бяхме принудени да изразяваме публична подкрепа към Борислав Михайлов (изразяваща се в думите на г-н Първанов цитирани от Спортал, които както сами се убеждавате, са общи, и не противоречат на казаното във вчерашното му интервю), защото г-н Михайлов вече си беше осигурил лесна победа над г-н Любослав Пенев, и държеше съдбата на следващите четири сезона на ЦСКА в ръцете си.

Същата форма на изнудване тече вече трета година, в която ние чакаме БФС да изпрати статистическата справка на ЦСКА за участие в ЕКТ до уебсайта на УЕФА (елементарно административно задължение на БФС), само защото г-н Михайлов няма с какво друго да ни държи в шах. Този път обаче не можем да мълчим, докато г-н Михайлов се опитва да си приписва чужди заслуги и да си оправя имиджа с ЦСКА. 

Това са само няколко примера за „корупционната система от индулгенции“, спомената от г-н Първанов, по който модел режима на Борислав Михайлов управлява българският футбол от 16 години. Резултатът го виждаме всички – България за първи път в историята си е футболно джудже. Причината за това е, че професионалните футболни клубове в страната нямат средства  да отглеждат, школуват, и задържат играчи, които да бъдат следващият Димитър Бербатов, Стилян Петров, Мартин Петров и т.н. А това е така, защото докато в Европа федерациите правят всичко възможно да превърнат първенствата си в печеливш бизнес, който да направи и клубовете им независими институции, функциониращи на пазарен принцип, в България се занимаваме с правене на „услуги“.

Така, според Борислав Михайлов, създаването на футболна лига, в която да участва, по неговите думи „най-титулувания и системно важен клуб ЦСКА“ не е било, за да се спаси професионалният футбол в България от закриване, поради липса на зрителски интерес, без ЦСКА, каквато беше истинската причина за създаването на новата лига през 2016, а защото той е благоволил да направи „услуга“ на ЦСКА (тук обръщаме внимание и на факта, че правилата допускаха всички клубове с професионален лиценз да заявят участие в новосъздадената тогава Първа Лига, и далеч не важаха само за ЦСКА). Мислим, че е очевидно за всеки трезв наблюдател, кой на кого е направил „услуга“.

И ако за г-н Михайлов това е въпрос на правене на помен с чужда пита, за нас е въпрос на милиони евро и множество безсънни нощи, които инвестирахме, за да възкресим и възстановим ЦСКА от нулата, където управлението на г-н Михайлов беше успяло да запрати най-голямата футболна институция на България. Впрочем, същото, което управлението на г-н Михайлов от години спомага да се случи и с Левски София - другата голяма футболна институция на страната, от която в немалка степен зависи България да има силен национален отбор. 

ЦСКА учтиво моли Борислав Михайлов да не ни прави повече услуги. Единственото, от което имаме нужда е да се спазват правилата, те да важат еднакво за всички, и управлението да е в ръцете на компетентни хора. Останалото ще свършат инвеститорите, които дават парите си, за да има български футбол и пазарът. Смятаме, че 16 години са достатъчно дълго време, за да е ясно на всички, че г-н  Борислав Михайлов не може да осигури тези базисни условия, и затова нека той да даде път на Димитър Бербатов и неговия (амбициозен) екип.

Същевременно, използваме възможността да потвърдим още веднъж думите на г-н Първанов от пресконференцията на ЦСКА от 3 Март 2018, че г-н Борислав Михайлов е добре поставен и влиятелен в УЕФА, за което го поздравяваме. Смятаме че, същото безсъмнено ще стане факт и за Димитър Бербатов, когато се легитимира пред УЕФА като Президент на БФС. Всички други фактори като езикови възможности, природна интелигентност, академични квалификации, морално-волеви качества, и кариерни постижения във футбола, говорят еднозначно в негова полза. 

Първан П. Първанов
Филип Филипов
Гриша Ганчев