ЦСКА-София ще плати 8-те милиона лева по търга за емблемата на ПФК ЦСКА АД, когато това стане възможно, в момента още текат съдебни процедури, обяви адвокат Първан Първанов, който днес даде пространна пресконференция, след като УЕФА отмени решението си "червените" да не играят в Европа до 2019 г.

Първанов водеше делото на клуба в Арбитражния спортен съд (КАС), а днес отговори и на други въпроси, които касаят ЦСКА, не само за делото с УЕФА - емблемата, превоприемството, защо в сайта на УЕФА ЦСКА-София е свързан с историята на "Литекс", има ли взаимовръзки между тези неща и т.н. и т.н.

Преди три дни стана ясно, че плащането за емблемата и активите на клуба от страна на запалянковската фракция "Ред Енимълс" (която спечели наддаването) се отлага за неопределен срок. Софийският апелативен съд постанови, че служителят на клуба Атанас Борносузов (работи в детско-юношеската школа на ЦСКА-София) може да обжалва отредената му сума пред ВКС, след като САС я е отхвърлил.

"В сегашната ситуация, в която се намира производството по несъстоятелност, ЦСКА е направил всичко, което зависи от него, за да бъдат удовлетворени кредиторите и докато не изтече тази процедура и не станат платими тези 8 милиона, това е извън  ЦСКА, рече Първанов. - Повече от това ЦСКА не може да направи. В момента ще има обжалване във ВКС и делото е в ръцете на ВКС.  Направена е оферта, тя е приета. “Ред Енимълс” е купувач. Но задължението за плащането не е платимо още, то става платимо към момента, в който решението на Върховния касационен съд (ВКС) или който съд в йерархията, а аз мисля че е ВКС, се произнесе. След това плащането трябва да стане в 7-дневен срок. Но аз не знам кога ще бъде наредено да платим. В България има практика кредиторите да обжалват при подобни дела. Въпреки че нямат това право."

 "Имайте предвид, че знам точни цифри. ЦСКА осигурява удовлетворение на кредиторите с обезщетение, което е най-високото в историята на футбола за банкрутирали клубове, добави юристът. - Ако предишното дружество, което нямаше никаква правна и икономическа логика да бъде оздравявано, беше оздравено, кредиторите щяха да получат по-малко пари от това, което ще получат сега. Този въпрос трябва да бъде затворен веднъж завинаги. ЦСКА е направил всичко, което може да се направи. Това, което се опитват да направят много хора, е да привържат по някакъв начин плащането за емблемата към нашите спорове с УЕФА за правилото за трите години. Правно погледнато, няма такава връзка. Дали е взето предвид от УЕФА за връщането ни в евротурнирите, не зная. Не съм присъствал, нямам и това право. Вероятно е взето предвид."

ЦСКА-София водеше две дела срещу УЕФА в КАС - за изключение от 3-годишното правило за участие в евротурнирите и за пропуснате ползи и нанесени вреди.

Вторият иск ще бъде оттеглен, обясни адвокатът:

"Пропуснатите полза са в един от исковете. Ние ще оттеглим този иск, защото това, което, получихме като решение от УЕФА, е удовлетворяващо клуба. Дотолкова, че освен техническото връщане в турнирите се запазва и добрия тон между ЦСКА и УЕФА. УЕФА ще продължи да регулира ЦСКА в годините напред. Не желаем да се конфронтираме повече. 

И направи интересно разкритие по отношение на размера на обезщетението:

"Има още един момент - пропуснатите ползи много трудно се доказват в международен спортен арбитраж, особено когато става въпрос за клубове в България. Такъв иск за пропуснати ползи се прави от консултанти. Наехме една от най-известните лондонски консултантски компании по този въпрос. Имаше големи проблеми със сравнителния материал. ЦСКА с никой не може да се сравнява. В един момент те ни дадоха една сума, с която аз бях силно несъгласен. Те казаха, че не могат да сравняват “Лудогорец” с ЦСКА, защото те нямат победи над първокласни отбори, имат малко публика… Обаче те са тези, които играят в евротурнирите в последно време и са обективният критерий. И дадоха много ниска сума. Обезмисля се, като се погледне какви пари трябва да се похарчат, да се води този иск."

Всичко останало от пресконференцията на Пламен Марков и Първан Първанов, можете да видите в линка по-долу: