Американският холдинг Alphabet, компанията майка на интернет гиганта Google, регистрира скок от 41 процента в оборота си за третото тримесечие на годината до 65 милиарда долара.

Нетната печалба на компанията за същия период възлиза на 18,9 млрд. долара, надхвърляйки значително очакванията на пазара, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Рекламният бизнес, ядрото в дейността на Google, бележи ръст от 43 процента до 53,13 млрд. долара. Рекламите в Youtube също са скочили с 43 на сто до 7,21 млрд. долара, докато облачните компютърни услуги регистрират спад от 45 процента до 4,99 млрд. долара.

Американският софтуерен гигант Microsoft надхвърли очакванията на "Уолстрийт" за приходите на компанията за първата четвърт на финансовата й година благодарение на засиленото търсене на облачните й услуги от страна на фирми, които все повече разчитат на хибридни модели на работа, предаде Ройтерс.

Приходите на Microsoft за първото тримесечие, приключило на 30 септември, възлизат на 45,32 милиарда долара, при 37,15 млрд. долара за същия период на миналата година.

Анализаторите очакваха приходи от около 43,97 млрд. долара, сочат данните на компания "Рефинитив".

Нетната печалба на компанията за тримесечието се е увеличила на 20,51 млрд. долара от 13,89 млрд. долара за първата четвърт на миналата финансова година.

Поръчките за облачните услуги на Microsoft, Амазон и Google от миналата година бележат ръст, след като ковид пандемията затвори офиси и училища и наложи значителна част от дейностите да се извършват онлайн.

Изобличителката на американската компания Facebook и нейна бивша служителка Франсис Хаугън ще бъде изслушана на 10 ноември от френските депутати, съобщиха днес парламентарни източници, цитирани от Франс прес.

Хаугън вече беше изслушана вчера от британските депутати, на 1 ноември ще участва в откриването на конференцията "Уеб съмит" в Лисабон, а на 8 ноември ще бъде изслушана от комисия на Европейския парламент.

Няколко медии и специализирани журналисти съобщиха, че европейската обиколка на компютърната специалистка, изнесла данни за проучвания, според които Facebook си дава сметка, че платформата му нанася вреди, включва двореца Пале Бурбон, където се помещава френското Национално събрание.

В Париж Хауган ще отговаря на въпроси от членовете на парламентарната икономическа комисия, която се занимава с дигиталните въпроси. Тя ще отговаря и на въпроси на правната комисия, която след това ще обсъжда законопроект за защитата на хора, които подават сигнали.

Трябва да сме бдителни и да се вслушваме в тези, които сигнализират за нередности. Тяхната мисия е да се обърнат към нас, тази на депутатите е да разберат осветляването на нещата, за които те говорят, за да настояват за взимане на решения, които може да са необходими, коментира за АФП председателят на комисията по икономическите въпроси Ролан Лескюр.

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг и социалната мрежа отхвърлиха обвиненията на Хаугън и изтъкнаха свои инициативи за борба срещу омразата в интернет.

През третото тримесечие Facebook е отчел нетни печалби от 9,2 милиарда долара, което е със 17 на сто повече от предишната година. Това е една от малкото добри новини за базираната в Калифорния компания, затънала в един от най-големите скандали от създаването си.

Повече от месец американските вестници публикуват статии, базирани на "Досиетата Facebook - хиляди вътрешни документи, предоставени от Хаугън на американската Комисия по ценните книжа и борсите (U.S. Securities and Exchange Commission/SEC).