30 дни след парламентарните избори в Германия на първото си заседание днес се събра новият Бундестаг. Откриването му бе поверено на депутата с най-дълъг стаж Волфганг Шойбле. Заради ниския резултат на ХДС на изборите обаче той вече няма да е председател на парламента. На този пост бе избрана с голямо мнозинство 53-годишната социалдемократка Бербел Бас.

Тя е третата жена в историята на германския парламент, която го оглавява.

Бербел Бас бе заместник-председателка на парламентарната фракция на ГСДП. В партията тя принадлежи към по-лявото крило. Като много от лидерите всоциалдемократическата партия също преминава през така наречения „втори образователен път“ – наваксва матурата си чрез професионални квалификации и обучения. Завършва обикновено училище в Дуисбург без матура, след което прави множество професионални квалификации и стъпка по стъпка стига до Академията по икономика в Есен. От секретарка в началото на професионалния си път през годините се квалифицира до специалист по социалните осигуровки към здравните каси и накрая икономист и мениджър по социални работи. Произхожда от голямо семейство с пет деца. 

В речта, с която откри заседанието, Шойбле призова депутатите този път да приемат реформа в избирателнот оправо ,с коят ода се ограничи непрекъснатото нарастване на броя на депутатите. Вместо нормалният им брой от 598 в този парламент те са рекордно много – 736.