Днес започват официалните преговори за съставяне на коалиция в Германия. Социалдемократите, зелените и либералите обявиха, че целта им е да изготвят коалиционен договор до края на ноември, а до 6 декември да се изберат канцлер и правителство.

Ако преговорите са успешни, канцлерът ще е кандидатът на спечелилите изборите социалдемократи Олаф Шолц.

Ако Шолц бъде избран за канцлер между 6 и 10 декември, то Ангела Меркел няма да постави рекорд по управление. Иначе на 17 декември тя би надминала по време на канцлерския пост досегашния рекордьор Хелмут Кол.

22 работни комисии със специалисти от трите партии ще изготвят и ще дискутират коалиционния договор. Работата им започва идната сряда. Тяхната цел е да са готови с проектодокумент на 10 ноември. След това окончателният коалиционен договор ще се изготви от основните преговарящи, които ще имат време за това до края на ноември.

Ако договорът е одобрен от всички преговарящи, той ще бъде даден за гласуване на членовете на трите партии. Либералите от Свободната Демократическа Партия ще го гласуват на извънреден конгрес, а зелените ще направят онлайн-допитване.

Все още има обаче някои спорни точки, които може и да провалят преговорите. Най-гореща е темата за финансовото министерство. Либералите държат то да е техен ресор, а бъдещият финансов министър да е лидерът им Кристиян Линднер.

Социалдемократите и зелените обаче не смятат да дадат това министерство без сериозни дискусии. Зелената партия смята, че лидерът й Роберт Хабек тряба да поеме поста на финансов министър.