В неделя "Манчестър Юнайтед" записа една от най-тежките и срамни загуби в цялата си история - 0:5 срещу "Ливърпул" на "Олд Трафорд". Това става в сезон, в който се очакваше тимът да спори за титлата на Англия, особено след направената звездна лятна селекция.

Още преди двубоя с "Ливърпул" тимът на Оле Гунар Солскяр бе в серия от слаби мачове, в които допускаше много голове и независимо от направени обрати, личеше, че издиша. Дни преди позорното поражение британските медии информираха, че ръководството на клуба твърдо стояло зад норвежеца, нещо повече - отклонило предложения на мениджърски агенции за потенциални негови заместници.

Два дни по-късно нещата изглеждат различно. Гласовете в подкрепа на Солскяр стават все по-малко, а от другата страна вече има хор. Фенове, специалисти и анализатори поставят под съмнение доколко той е способен да изкачи "Юнайтед" на по-високо ниво, може ли да ръководи толкова много звезди? Все повече се поставят под съмнение и тактическите му умения.

Според Би Би Си, а и други медии на Албиона, героят от финала на Шампионската лига през 1999 г. е "изгубил съблекалнята". Играчите не му вярвали и се дразнели от тактическите му решения. Някои негодували от това, че скандинавецът "фаворизира" определени футболисти за сметка на други, които рядко стават от скамейката. Като Дони ван де Беек и Джеси Лингард.

Ще бъде ли Солскяр уволнен и кой може да го замени?

Засега Бордът на директорите на клуба и изпълнителният вицепрезидент Ед Удуърд (напуска от 1 януари) мълчат. "Дейли мейл" припомня, че това вече сме го гледали - при уволнението на Жозе Моуриньо, който бе освободен след поражение от "Ливърпул" на "Анфийлд" през 2018 г., а дни по-рано шефовете го подкрепяха. Засега изглежда, че Оле ще води "червените дяволи" срещу "Тотнъм" в събота. Между другото и опонентът му в този сблъсък - Нуно Ешпирито Санто, е опрян до стената. Следващата седмица наред са други два тежки мача - с "Аталанта" и "Манчестър Сити".

Най-споменаван за нов мениджър е Антонио Конте. По простата причина, че като изключим Зинедин Зидан, който обаче е бил наставник само на "Реал" (Мадрид), италианецът е единствоното голямо име без работа. Конте се доказа с "Ювентус", "Челси" и "Интер" на клубно равнище. Опасенията на анализатори са, че той върви с голяма заплата, нова селекция и това, че не се задържа на едно място повече от 2-3 сезона.

Други спрягани са Ерик тен Хааг от "Аякс" и Брендън Роджърс ("Лестър"). Наскоро обаче и двамата отказаха да поемат клубове посред шампионата и да зарежат своите. Според Би Би Си на масата е и вариант с клубна легенда, като по този начин се направи опит да се съхрани "клубната идентичност" и някой "вътрешен" да стане мениджър.

Никой от поколението например на Пол Скоулс, който успешно предвиди неделното фиаско, няма успешна кариера и нужния опит. Райън Гигс има и проблеми със закона - обвинен е в домашно насилие над бившата си приятелка, което "замрази" функциите му като селекционер на Уелс.

Вече всички май се обединиха около заключението, че пред бъдещ нов треньор (а и пред настоящия) висят гигантски проблеми със състава, който поначало не е бил готов да спори със "Сити", "Ливърпул" и "Челси" поради невъзможността да пресира и играе успешно в дефанзивен план. Най-малко три от големите звезди не умеят това - Кристиано Роналдо, Бруно Фернандеш и Пол Погба.

"Манчестър Юнайтед" е отбор от индивидуалности, големи звезди, но не и колектив. Всеки иска да блесне сам", казва анализаторът и бивш играч на "Сити" Майка Ричардс, а с това са съгласни май вече всички.

"Дейли мейл" пише, че собствениците Джоел и Аврам Глейзър са имали виртуална среща вчера с Удуърд и още един директор. Засега няма информация да са стартирани преговори с друг треньор.

Изданието пише, че след крушението Солскяр е призовал отбора "на битка", да остане единен, да даде отговор и т.н. Не е ясно обаче до каква степен думите му достигат до играчите и как им действат. Звезди като Люк Шоу и Хари Магуайър поеха вината върху себе си (някои персонално, други и като тим), а Давид де Хеа заяви следното: 

"Трудно за обясня как се чувствам. Боли. Посредствено представяне. Продължаваме да допускаме смехотворни голове. Играем като деца и аз трябва да се извиня на феновете."