Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Има 17 деца, починали от COVID-19, има 150 в болница - не можем да си позволим взрив на коронавируса в училище, подчерта служебният здравен министър Николай Денков в ефира на БНТ тази сутрин.

"Борим се с напълно ирационални страхове на хората, и един от тези страхове е тестване на децата. В момента изборът е или децата са вкъщи, а не на училище, или се тестват", заяви той.

Денков призна, че задължително тестване в училищата не е въведено от началото на учебната година, защото не е имало достатъчно висока заболеваемост.

"Защото в началото на годината ако бяхме казали, че трябва да се наложат тези тестове, щеше да има революция, бунт. В момента имаме всички аргументи. Ако го бяхме направили на 15-ти септември, щяха да кажа - ама какъв е проблемът, ние нямаме висока заболеваемост", отбеляза той.

Днес ще се обсъди и евентуална поръчка на втори вид тестове. Мярката ще продължи, докато има пик, дори докато се спадне под 100 на 100 000 заразени. Тестовете ще са понеделник и четвъртък, ще се правят в първия час от учителите.

"Истерията е много голяма, тя се експлоатира от политиците, от хора, които търсят популярност, без да имат никакви аргументи. Надявам се хората да преодолеят този страх", отбеляза той.

И подчерта, че да, децата, които са ваксинирани (едва 4% от учениците) и преболедувалите няма да бъдат тествани. Маска обаче ще продължи да се носи от всички - сертифицирани и тествани.

"За да бъдат децата безопасни в убилище, ние не можем да ги задължим да ги ваксинираме. Това е въпрос на доброволно решение", отбеляза той.

В много държави посещаването на училище е обвързано със завършена ваксинация. Децата над 12 вече могат да се ваксинират с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".

"Ако има позитивен тест, веднага се отделя детето, за да не се заразят другите. След това то си тръгва, за да се провери с истински тест. Случва се тестът да бъде фалшив", отбеляза министърът.

Според Денков има и ускоряване на ваксинацията сред учителите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.