Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Между 8 и 10 часа в понеделник ще започне операцията по свалянето на последната част от товара на кораба "Вера су" и по този начин, след водолазен оглед, да бъде задействан на другия ден планът за изтеглянето на кораба от скалите. 

Това съобщи във Варна директорът на Изпълнителна агенция "Морска администрация" кап. Венцислав Иванов. Той обясни, че основната цел е да се предотврати не само потъването на кораба, но и да се гарантират животът и сигурността на хората, които трябва да се качат на борда му, за да се реализира планът за неговото изтегляне.

От "Морската администрация" в момента подготвят нов прецизен план за изтеглянето на кораба "Вера Су". 

"Най-вероятно това ще се случи във вторник. Преходът ще е 18 часа и правим всички разчети, защото най-малко трима души трябва да се качат на борда и те трябва да бъдат в пълна безопасност - заяви капитан Венцислав Иванов - директор на "Морската администрация". - Товарът е разтоварен две трети и има много малко количество останало - около 600-700 кубика. Вълната вече е ветрова и рискуваме отново да се получат някои нежелателни ефекти. Претоварваме и останалото количество товар с цел да го повдигнем още малко над водата, газенето да стане по-малко, за да позволим при дърпането с влекачите по-лесно да се снеме от скалата. Върви водолазен оглед във вторник да можем да направим втори опит за снемане на кораба от скалата. Ако преценим, че може с малкия влекач да придърпаме кораба, вече тогава ще имаме готовност да извикаме по-голям влекач да помага при извеждането му от района. Ще бъде провлачен до пристанище Варна". 

През последните 40 часа от товара на кораба бяха прехвърлени на баржи около 1500 кубически метра товар и впоследствие прехвърлени на ферибота „Варна“.

През цялата нощ влекачи се опитваха да изтеглят от скалите плавателния съд, който след олекотяването видимо промени позицията.

 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.