САЩ изостават от Русия и Китай в развитието на хиперзвукжови оръжия, съобщава Си Ен Ен.

Поредният американски опит с хиперзвукова ракета е бил неуспешен, предаде телевизията, позовавайки се на изявление на Пентагона.

Двигателят на ракетата, който е трябвало да я ускори до скорост, надвишаваща пет пъти скоростта на звука, е отказал.

По тази причина хиперзвуковият планер, последната степен, която трябва да носи бойната глава, не е могъл да бъде изпитан.

Различно официално съобщение

Военноморските сили и сухопътните войски на САЩ извършиха три изпитания на прототипи на компоненти от програмите си за хиперзвукови оръжия, съобщи Пентагонът и определи изпитанията като успешни, предаде в същото време Ройтерс, цитирана от БТА.

При изпитанията бяха "демонстрирани усъвършенствани хиперзвукови технологии, възможности и прототипи на системи в реалистична оперативна среда", заяви американското министерство на отбраната.

Изпитанията бяха извършени в същия ден, в който президентът на САЩ Джо Байдън изрази безпокойство от китайски хиперзвукови оръжия, отбелязва Ройтерс.

Надпревара

Последните американски тестове са извършени на „Тихоокеанския космически пристан“ (The Pacific Spaceport) в Кодиак, Аляска вчера. 

Развиването на хиперзвукови оръжия е приоритет на Пентагона след успешните руски и американски опити с тях, отбелязва Си Ен Ен.

 
За разлика от балистичните ракети, хиперзвуковите се движат по-бързо, летят по-ниско и могат да маневрират, така че да избягват противоракетните системи. Те съкращават почти двойно времето на противника за реакция.

Руският президент Владимир Путин нееднократно е отбелязвал, че страната му е разработила хиперзвуковите оръжия в отговор на противоракетната отбрана на САЩ.

Докато Вашингтон твърди, че тя е чисто отбранителна, Москва опонира, че системата, която може да прихваща и унищожава в траекторията им балистични ракети, на практика нарушава ядреното равновесие.

Миналата седмица в. „Файненшъл таймс“ съобщи, че Китай е провел успешен опит с хиперзвуков планер през август. Официален Пекин отрече, заявявайки, че ставало дума за изпитание на нов вид космически кораб.