Китай с помощта на ракета носител е осъществил през август изпитание на хиперзвуков планер, способен да носи ядрено оръжие. Това съобщи вчера британският вестник "Файненшъл таймс", позовавайки се на източници от правителствените кръгове на САЩ и на редица азиатски страни, цитиран от Франс прес и ТАСС, пише днес БТА. 

Според източниците хиперзвуковият планер в хода на изпитанието прелетял през нискоорбиталното пространство, но не могъл да достигне зададената цел, разминавайки се с нея на няколко десетки километра. 

Както отбелязва изданието американските военни все пак останали впечатлени от изпитанието, което показало значителния напредък на китайските учени в разработването на хиперзвукови оръжия.

"Нямаме понятие как са успели да направят това", цитира вестникът думите на представител на американската разузнавателна общност.

Според информации на изданието на теория тази ракета може да лети през Южния полюс, което би представлявало голяма заплаха за американската противоракетна отбрана, проектирана за отразяване на възможни атаки откъм Северния полюс.

Пентагонът не коментира съобщенията за изпитанието от Китай на хиперзвуково оръжие, но изрази опасения за военната активност на Пекин.

Освен Китай, САЩ и Русия още най-малко пет държави по света работят по създаването на хиперзвукови оръжия, отбелязва АФП.