Българската народна банка очаква годишната инфлация в страната да стигне до най-много 3,8%, измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени. Това е записано в новата макроикономическа прогноза на институцията. 

Важно е да се знае, че технологията на измерването на БНБ е различна от тази на НСИ. Централните банкери ползват методологията на Евростат, където е намалена важността на енергийните продукти и хранителните стоки в бюджетите на домакинствата.

БНБ смята, че ускореното частно потребление, което се наблюдава в последните месеци, създава допълнителен проинфлационен натиск. 

В същото време експертите виждат и ускорение на растежа в икономиката до 3,9% на годишна база и допълнителен скок през следващата година до 4,7%. Разбира се, тези предположения се базират на идеята за ограничаване на пандемията и липса на нови тежки локдауни. 

Очаквано - БНБ вижда риск от увеличаване на лошите кредити в банките, заради изтичането на мораториума по вноските. Той приключи през юли, но ефектът му още не може да бъде измерен фактически. При всички положения ниските лихви в кредитирането ще продължават да стимулират потребителските и жилищните кредити, твърдят банкерите. 

Това косвено потвърждава и теорията, че скоро няма да станем свидетели на спад в цените на жилищата в цялата страна, които през последната година бележат рекорди.